Hoće li o kandidatskom statusu BiH odlučivati nova Evropska komisija?

Dok traju predizborna kampanja i pripreme za izbore u Parlamentu Evropske unije, koji se održavaju krajem maja, BiH još čeka mišljenje o zahtjevu za kandidatski status. Iako se bh. vlasti nadaju da će o svemu odlučivati sadašnji sastav Evropske komisije (EK), to postaje upitno.

S obzirom na trendove jačanja desničarskih partija u Evropi, očekuje se da će u Parlamentu EU ojačati snage koje se ne zalažu za proširenje, imigraciju, ali i druga pitanja koja ovaj sastav Komisije propagira.

Na upit „Avaza“ o tome hoće li o našem kandidatskom statusu odlučivati sadašnji ili novi sastav, iz Evropske komisije nam je rečeno:  

Trenutno se razmatra zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, a naše mišljenje ovisit će o odgovorima koje smo dobili od bh. vlasti. Naša je namjera da to radi ovaj sastav Komisije.

Image

Na to koji će sastav Komisije odlučivati o tome treba li naša država dobiti kandidatski status mogao bi utjecati i proces formiranja vlasti. Kako se još ne nazire datum kada bi vlast mogla biti formirana, veće su šanse da aktuelni komesari o tome ne odlučuju.

Velika je mogućnost da taj posao bude prepušten novim snagama u EU, jer čak i da mišljenje bude gotovo, zvaničnici EU zbog nepostojanja vlasti nemaju ga kome predati u BiH.