Heftičnjak: Ko je izdao rudare

heft123

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas. Ovo je pregled protekle hefte, sa našim osvrtom i analizom političkih i društvenih dešavanja.

Kako su propali rudnici: U Kreki zaposleno devet žurnalista, sindikalacima najveće plaće, mašine otpisivane deset dana nakon isteka garantnog roka, a bivši direktor Breze, koji je napravio milionske gubitke, pred Vladom “traži pravdu” za rudare

Političari slave Dan državnosti, a pred zgradom Vlade FBiH veliki protest rudara. Ministar Nermin Džindić (SBB) dolazi sa specijalcima da se obrati, ali ga rudari protjeruju sa skupa. Iz Njemačke, gdje je imao srdačan susret sa stranačkim botom, stigao je Fadil Novalić koji treba da riješi nagomilane probleme. Ali kad bi to tek tako moglo. Oko pola milijarde KM dužni su rudnici za doprinose rudarima, a ukupan dug prelazi milijardu KM. Sve dolazi na naplatu. I stranačke uprave. I korupcija. I to što je na vrijeme trebalo raditi na tranziciji ka zelenim tehnologijama. I to što je trebalo rudarima na vrijeme ponuditi prekvalifikaciju. Ali bolje je bilo izvlačiti milione KM-ova iz namjenske industrije gdje su Džindić i Novalić napravili firmu koja praktično ima monopol sa Vladom. Ko šiša rudare... Sigurno ne lažni Valter Željko Komšić koji je zbog dugova vlastite stranke pristao na SDA-ovske aranžmane i na mjesto generalnog direktora postavio nesposobnog Admira Andeliju. Sigurno ne Bakir Izetbegović kojem elektroenergetski sektor služi sa stranačku moć, kroz korpuciju i stranačko zapošljavanje zbog čega su optuženi Asim Sarajlić i Mirsad Kukić. Sigurno ne Fahrudin Radončić čiji je ministar sedam godina upravlja sektorom u kojem rudnici tonu duboko u rupu. Sigurno ne i Nermin Nikšić koji nije uradio ništa kao federalni premijer i koji je probleme rudara gurao pod stranački tepih... I da ne bude zablude, rudarima ne pomaže ni sindikat. Jer Sinan Husić, sindikalista što je predvodio proteste ispred zgrade Vlade FBiH, prima najveću plaću u Rudniku Kreka Tuzla. Štaviše, ovaj sindikalac znatno je plaćeniji i od generalnog direktora najvećeg rudnika u Federaciji BiH. Husićev kolega, Zuhdija Tokić, inače predsjednik Sindikata Rudnika Kreka, na trećem je mjestu rang liste najplaćenijih radnika u ovom rudniku koji zapošljava 2.063 osobe i koji grca u dugovima. Nakon što mu bude odbijeno 227 KM poreza, na račun Sinana Husića biva isplaćeno – 2.499,75 KM. Dragi rudari, trebate znati da su vam ovo ljudi na koje trebate biti ljuti i na čije adrese trebate pokucati kako bi iskazali svoj opravdani gnjev. Dragi rudari, kucajte na vrata Bakira Izetbegovića, Fadila Novalića, Fahrudina Radončića, Željka Komšića, Nermina Džindića, Nermina Nikšića, Mirsada Kukića, Sinana Husića... Oni su vas izdali.

 

Bogićević konačno otkrio: Izbor mene za gradonačelnika bio je neprihvatljiv za "Četvorku" koja me predložila

Iza nas je sedmica u kojoj smo, doduše ne svi u zemlji, slavili Dan državnosti. I dok je Vojin Mijatović na proslavi skupio puno više onih koji nisu iz Banja Luke nego onih koji tamo žive, i bez obzira na to treba ga pohvaliti zbog organizacije, mnogi su na FACE TV-u od Bogića Bogićevića tu noć saznali zašto on nije posao gradonačelnik Sarajeva. Izdala ga je Četvorka. Da, ona sarajevska koju čine Narod i pravda Dine Konakovića, SDP Nermina Nikšića, Naša stranka Edina Forte i Ibrahim Hadžibajrić koji je izdao i Bogića pa i Četvorku, pa su spali na Trojku. Bogić je samo razotkrio sine političke varalice iz Sarajeva, te bi razloge zbog njegovog neuspješnog izbora mogli objasniti predsjednici te četiri političke stranke. – Oni su se predomislili nakon dva dana i da ja prihvatim? Imam ja previše godina za to – izjavio je Bogićević. Nakon što je Bogićević shvatio da nema podršku vijećnika tadašnje Četvorke, odustao je od kandidature, a predstavnici ove koalicije su odgovornost za taj postupak pokušali fakturisati SDA. Ovaj važan politički događaj u suštini govori o principu djelovanja sadašnje koalicije koja vlada u Kantonu Sarajevu – spletke, populizam, uhljebljavanje stranačkih poslušnika, nikakvi rezultati u obrazovanju, zdravstvu, infrastrukturi i komunalnoj privredi. Nešto kao blijeda kopija SDA. Kada su u stanju izdati Bogića Bogićevića, onda ne zaslužuju podršku građana.   

 

Zvanična potvrda iz Tužilaštva BiH: Selmo Cikotić budžet oštetio za 9,7 miliona KM

SDA zvaničnici skupljaju optužnice za korupciju. Ova stranka je već ozbiljan kolekcionar, što bi se reklo, a posljednja optužnica za visoku korupciju podignuta je protiv aktuelnog ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića. Ovaj ministar koji je svojedobno govorio o ''sexy'' migrantskoj krizi optužen je zbog zloupotrebe položaja i ovlasti tokom svog mandata na poziciji ministra odbrane BiH. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti Cikotića da je oštetio budžet BiH za oko 9,7 miliona KM, kao i pribavio imovinsku korist u iznosu od više miliona.

Optuženi se tereti da je u periodu od 2009. do 2011. godine, obavljajući funkciju ministra odbrane BiH, zloupotrebio službeni položaj ministra državnog ministra tako što je nezakonito pogodovao kupcu na štetu ministarstva kojim je rukovodio, prilikom plana, izvoza i prodaje viškova zastarjelog naoružanja, municije i vojne opreme. Bivši predsjednik SDA, rahmetli Sulejman Tihić, bio je uveo pravilo u stranku da svaki zvaničnik protiv koga se potvrdi optužnica mora dati ostavku na svoju političku funkciju. Kod Bakira Izetbegovića stvari izgleda funkcionišu suprotno – samo oni sa optužnicama za korupciju, od Novalića, Sarajlića, pa evo i do Cikotića imaju njegovu podršku. U SDA je korupcija postala referenca za podobnost.

 

U Federaciji BiH je u dvije godine s radom prestalo skoro 1.300 firmi

Na stranu bajke Bakira Izetbegovića o 100 hiljada radnih mjesta, Novalićeva smušenost oko poskupljenja, svi relevantni ekonomski pokazatelji govore da naša privreda nije u dobrom stanju, a da može biti gore – može. O tome na najbolji način govore službeni podaci Porezne uprave FBiH. Tako samo jedan pokazatelj, da je u 2020. na području Federacije BiH s radom je prestalo 746 pravnih osoba s 1.172 poslovnih jedinica, te 3.595 samostalnih poduzetnika, jasno govori o lošem poslovnom ambijentu. I u tekućoj 2021. na području Federacije BiH s radom su prestala 552 pravne osobe s 954 poslovne jedinice i 2.434 samostalna poduzetnika. Prema službenim evidencijama Porezne uprave FBiH u periodu od 1. januara 2021. do 31. oktobra 2021. u postupcima prinudne naplate javnih prihoda doneseno je 6.739 Rješenja o naplati poreznih obveza iz novčanih sredstava i 954 Rješenja o obustavi platnih transakcija preko računa poreznih obveznika, što shodno Zakonu o Poreznoj upravi Federacije BiH i Pravilniku o procedurama prinudne naplate poreznih obveza predstavlja mjere prinudne naplate – blokade računa poslovnih subjekata.

 

Sramne scene u Mostaru: Navijači Zrinjskog istakli zastavu s likom zločinca Praljka

Nogometni savez BiH je srozan u temelj. Fašizam se slavi na stadionima, a klubovi koji baštine antifašizam i promoviraju državnost Bosne i Hercegovine na meti su mešetara iz kriminalnog Saveza. Još ako znamo da oni koji bi trebali štititi interese države samo klimaju glavnom na ono što su zamislili Dodikovi i Čovićevi poslušnici u NSBiH. U posljednjem kolu Premijer lige, na dva stadiona slika istog ratnog zločinca. Prvo u Mostaru gdje su navijači Zrinjskog

sredinom drugog poluvremena istakli fotografiju osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka, koji je osuđen pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu. Zločinac Praljak je izricanje drugostupanjske presude prekinuo ispijanjem bočice otrova u raspravnoj dvorani Haaškog suda za ratne zločine u novembru 2017. godine. Potom je sutradan Praljkova fotografija osvanula i na stadionu Širokog Brijega na meču protiv Sarajeva. Niko nije prekinuo utakmicu, iako su to morali. Gdje su ti zaštitnici države u NSBiH Irfan Durić i Nermin Kljajić, bivši A-SDA-ovci a danas NES-ovci... Sakrili se u mišiju rupu, kao da nisu Krajišnici. Sramotno. Ovo je kažnjivo po zakonu i to mora biti sankcionisano. 

 

Na krilima sjajnog Muse BiH ‘razbila’ Češku u Skenderiji

Najljepši sportski događaj priredili su bh. košarkaši, koji su nakon sjajne igre pobijedili Češku u prvoj utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Prvo poluvrijeme je bilo guravo, ali u nastavku, nošeni velikom podrškom navijača, zahvaljujući odličnim Dženanu Musi i Amaru Gegiću, naši su reprezentativci došli do važnog trijumfa. Rezultat se "lomio" do sredine druge četvrtine i bh. reprezentacija je držala priključak, da bi Česi potom ponovo napravili seriju i stekli su u tom trenutku maksimalnih 14 poena prednosti (53:39), a na poluvrijeme se otišlo njihovim vodstvom 56:44. Ipak, početak treće četvrtine bio je fenomenalan. Naš tim je na krilima raspoloženog Muse napravio seriju 11:0 i u 25. minuti bio je na samo pola koša zaostatka (56:55). Do isteka treće dionice izabranici Vedrana Bosnića dodatno su povećali prednost i u posljednjih deset minuta ušli smo vodstvom 75:67. Šest i po minuta prije kraja Češka je smanjila na 81:79, ali onda je na scenu stupio sjajni Ammar Gegić koji je u ključnim trenucima, svojim poenima i skokovima u napadu, prelomio meč u našu korist za konačnih 97:90. U prvom meču naše grupe Litvanija je na svom terenu pobijedila Bugarsku rezultatom 89:69. Plasman na Mundobasket izborit će 12 najboljih selekcija iz evropskih kvalifikacija.