Ko je kriv za nezapamćeni haos u UKC-u Tuzla, ima li krivične odgovornosti: Tender na čekanju, pacijenti umiru, Tužilaštvo će sve ispitati!

č

Onkološki pacijenti u Tuzlanskom kantonu, kako sada stvari stoje, još će počekati na nabavku aparata koji se koriste u liječenju i spas za život primorani su potražiti u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine. Početkom novembra mediji su dramatično izvještavali o kvaru linearnih akceleratora, aparata koji se koriste u radioterapiji, u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli.

Također, u sve se uključilo Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, koje provodi istrage o više navoda i prijava. Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK, u odgovoru na upit „Avaza“ u kojoj fazi je istraga, a u vezi s korištenjem starih aparata, kazao je da se obavljaju provjere i istražne radnje po dostavljenoj informaciji u vezi sa zabranom upotrebe uređaja za radioterapiju na Odjelu za radioterapiju UKC-a Tuzla.

Ne mogu se koristiti
Na zahtjev menadžmenta UKC-a Tuzla, Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost je izvršila kontrolu ispravnosti uređaja i licence za korištenje uređaja i izdala rješenje o zabrani upotrebe tri aparata za radioterapiju, dva linearna akceleratora i jednog CT simulatora, o čemu su obavijestili Tužilaštvo TK.

- Izdata je naredba za vještačenje uređaja koje radi tim vještaka medicinske fizike iz Mostara, Sarajeva i Zenice. Tužilaštvu su dostavljeni nalaz i mišljenje vještaka, ali je tražena dopuna vještačenja. Ključni parametri vještačenja su da se utvrdi da li su linearni akceleratori, u periodu kada su bili korišteni, mogli dodatno štetno utjecati na zdravlje onkoloških pacijenata, te da li su bili redovno servisirani i održavani od ovlaštenih servisa. Ono što trenutno proizlazi iz nalaza vještaka jeste da se ovi uređaji ne mogu više koristiti. Dopunsko vještačenje je usmjereno na konkretne pacijente u određenom periodu, u smislu da li su aparati, kada su korišteni, a nisu bili servisirani, mogli dodatno štetno utjecati na zdravlje pacijenata. Nakon svih obavljenih provjera donijet će se tužilačka odluka i utvrditi ima li elemenata nekog krivičnog djela u činjenju ili nečinjenju odgovornih osoba u UKC-u Tuzla - navodi se u odgovoru Arnautovića za „Dnevni avaz“.

Također, Tužilaštvo i MUP TK obavljaju i provjere povodom pisanja medija na osnovu određenih objava i komentara na društvenim medijima, kao i na osnovu nekih drugih operativnih saznanja, a vezano za postupak trenutne javne nabavke linearnog akceleratora i CT simulatora, pri čemu je Ured za razmatranje žalbi više puta poništio odluke ugovornog organa UKC-a Tuzla i vratio javnu nabavku na ponovni postupak.

- Radi se o tome da je Ured za razmatranje žalbi prihvatio žalbu određenih dobavljača da se u tenderskoj specifikaciji za uređaje, onako kako su postavljeni, onemogućava konkurencija, odnosno da su parametri koji su postavljeni za CT simulator i linearni akcelerator takvi da ponudu zadovoljava samo po jedan ponuđač. Ovaj dio provjera, u kojem se utvrđuje da li se tako pogoduje nekome od dobavljača, u ranoj je fazi istražnih radnji - kaže Arnautović za „Avaz“.

A novi aparati za radioterapiju onkoloških pacijenata u UKC-u Tuzla nisu nabavljeni jer je dva puta u proteklih devet mjeseci obaran tender zbog žalbi.

Pitali smo direktora UKC-a Tuzla Denijala Tulumovića u kojoj fazi je proces nabavke novih uređaja kako se onkološki pacijenti ne bi više patili jer su dovoljno pogođeni bolešću. Saglasan je s tom konstatacijom i Tulumović, navodeći da se ovdje radi o ljudskim životima.

- Ne znaju mi reći novi datum. Novo otvaranje ponuda je trebalo biti 11. decembra. Mi smo dobili odmah novu žalbu na koju smo u zakonskom roku odgovorili. Znači, ostajemo pri svim onim navodima za nabavku opreme. Ne znam sad tačno kad je novi datum za otvaranje. Ne može se tu više prolongirati od pet do sedam dana zbog izražene žalbe i odgovora, to se prolongira za nekih četiri do pet dana. Tako da bih sigurnu informaciju mogao imati sutra - rekao nam je prekjučer Tulumović.

Ima para
Nakon toga se nije javljao.

Novac nije problem, jer je Vlada Tuzlanskog kantona još početkom marta osigurala 8,54 miliona KM za nabavku potrebnih aparata, a treći tender UKC-a Tuzla je raspisan krajem oktobra.

Pitali smo i dr. Igora Hudića, direktora za medicinska pitanja UKC-a Tuzla, koliko je trenutno pacijenata na listi čekanja.

- Znate kako to ide, to je dinamično, nije to statično. Jave nam iz Zenice da pošaljemo deset pacijenata, onda više nemate 50 pacijenata. Puno je bitnije da kažete da pacijenti ne čekaju duže od dva mjeseca. Do 12 sedmica, sa stručnog aspekta, može se čekati. Lista čekanja svugdje ima. Kod nas je bila lista čekanja do mjesec i kada je naš aparat bio u funkciji. Ali do 12 sedmica, struka kaže da je to prihvatljivo, da nema bespovratnog narušavanja zdravlja, odnosno da je radioterapija efikasna, nakon 12 sedmica je upitno da li uopće zračiti jer se možda pravi više štete nego koristi - kazao dr. Hudić.

Dr. Osmić: Linearni akcelerator jest jednako život
O značaju ovih aparata najbolje govori izjava dr. med. sci. Hasana Osmića, specijaliste radioterapije, onkologa UKC-a Tuzla.

- Linearni akcelerator je aparat koji se koristi u radioterapiji, zračenju pacijenata s malignim oboljenjima. Kada je u pitanju proizvođač ovog aparata, svi su dobri i svi rade jednako dobro uz određene reference i performanse. Jedini lijek za neka oboljenja je upravo linearni akcelerator. Da budem jasniji, linearni akcelerator jest jednako život - rekao je dr. Osmić za „Avaz“.