Ko je ovdje lud, ko zbunjen, a ko budžetski korisnik? ‘Prošetali’ smo bh gradovima, evo kako SDA zapošljava rodbinu

.
Kao što daltonist ne prepoznaje boje, tako ni funkcioner SDA ne prepoznaje nepotizam. Preovladavajući ili “role model” koji je u ovom društvu uspostavila SDA, funkcioniše savršeno od vrha do dna.

Ako dvadeset ili trideset godina zajednici nudite nepotizam, ona će naviknuti na njega. Kao virus pored kojeg smo navikli da živimo. Šteti nam, ali je tu i život s njim postane “normalan”.

Ako supruga predsjednika može biti parlamentarac, direktor, kadrovska komisija, dio političkog organa, onda to može biti i bilo koja druga supruga,  suprug, sin, brat, kćer i rođak bilo kojeg drugog nižeg funkcionera.

Logika je neumoljiva.

Ako može predsjednik, mogu onda i ja, lokalni SDA gazda. 

Tako se “role model”, proširio kroz cio SDA krvotok. Od vrha do dna. Zaposli, namjesti, proguraj. On je naš, mi smo svoji.
Zato se može desiti, da je i uža i ona šira porodica Salema Marića, predsjednika SDA Mostar zaposlena, uglavnom, u atraktivnim javnim firmama.

Supruga  u BH Telecomu. Jedna kćerka u Javnom preduzeću Autoceste.
Druga kćerka  u BHANSI. Zna HDZ, ali zna i Salem Marić. Svastike su mu i njihovi muževi po zdravstvenim ustanovama. 

Produžite malo do Travnika, pa pogledate djecu tamošnjeg predsjednika SDA, Asima Mekića.

Jedna kćerka u PiO, druga u BH Telecomu, treća u BH pošti, brat zamjenik direktora zatvora Busovača.

Svratite u Visoko, kod uglednog načelnika SDA, Mirze Ganića, pa ga pitajte za kretanje u službi njegove supruge Alme Ganić. Vidjet ćete jednu  vrtoglavu karijeru u Elektroprivredi BiH. Od Visokog, preko Termoelekrane Kakanj, do sjedišta firme u Centrali kompanije u Sarajevu.

Ganić očito brine o porodici svoje supruge, pa joj je brata smjestio u BH Poštu, a oca u gimnaziju. Nije zapostavljao ni svoju stranu porodice, pa se njegovi rođaci mogu naći po Poreskoj upravi i drugim ustanovama.

Da članovi SDA posebno vode računa o suprugama, zorno  pokazuje i direktor OSA-e,  bez diplome Osman Mehmedagić čija supruga piše Facebook postove iz udobnosti zgrade BH Pošte.

Jedan od najvećih komisijskih tandema svih vremena su Adnan Efendić i njegova supruga koja je siva eminencija Federalne uprave civilne zaštite. Iste one Uprave koja nam je nabavljala respiratore.

Adnan i Dalila Efendić su prekucavali broj upravnih, nadzornih odbora i komisija u koje su imenovani. Pravi SDA komisjski plesni par.

Ali, sve je to u SDA normalno.

Ljudi su se na vrijeme adaptirali na ovaj nepotistički lanac ishrane. Ovi lanci i rodbinske veze, idu dublje nego se može i pretpostaviti i javnost zna samo mali dio.

Treba li otvarati kutiju Džaferovića, Genjaca, Zaimovića, Turković? Ne treba, ostat ćemo zdraviji. A i nije baš lagano utvrditi sve te rodbinske i tazbinske veze.

Nepotizam u SDA je kao santa leda koja pluta. Vidi joj se samo mali dio. A to što se vidi, je sramno. Ali, kada može predsjednik svoje, zašto lokalni moćnik ne bi svoje.

Pa je’l? 

Ko je ovdje lud, ko zbunjen, a ko budžetski korisnik?