Ko je ubici policajaca javio da bježi

Stefan Samardžija, automafijaš s Pala, pobjegao je ekipi istražitelja MUP-a Republike Srpske koji su došli da ga uhapse jer se sumnjiči da je učestvovao u ubistvu sarajevskih policajaca Davora Vujinovića i Adisa Šehovića.

Oni su iz automatske puške likvidirani tokom patroliranja na Alipašinom Polju 26. oktobra prošle godine.

Pozvao oca

Kako nam je otkrio izvor blizak istrazi, ekipa policajaca došla je iz Banje Luke da bi privela Samardžiju te ga proslijedila sarajevskim istražiteljima. No, do toga nije došlo zato što mu je nepoznata osoba, navodno, telefonom dojavila da mu se priprema hapšenje, nakon čega je pobjegao, otkrio je naš izvor.

Istražitelji su locirali poziv koji je Samardžija uputio svom ocu, kazavši mu da skloni njegovu torbu iz kuće prije nego dođu istražitelji! U torbi su se, navodno, nalazili pištolj, lažni dokumenti, odjeća i novac. Nakon toga kazao je ocu da ode u Policijsku stanicu Pale te da se raspita zbog čega su ga istražitelji tražili. Sumnja se da je utočište našao u Srbiji, gdje se trenutno skriva i za njim je raspisana potraga, piše Avaz.ba.

Istražitelji ga povezuju s ubistvom policajaca preko crnog Seat Leona koji se vidi na snimku ubistva koji su analizirali vještaci. Prema nepotvrđenim informacijama, vještak iz Slovenije koji je analizirao tjelesnu građu Miloša Obradova i Nedjeljka Lizdeka po osnovu mjerenja, a što je upoređeno s figurama na snimku, sa sigurnošću od 80 do 85 posto može potvrditi da su u pitanju oni. Kako saznajemo, za Samardžiju je isto utvrđeno.

Barutne čestice

Lizdek se trenutno nalazi u pritvoru zbog razbojništva i zvanično nije prijavljen Tužilaštvu da se sumnjiči za zločin na Alipašinom Polju. On je nekoliko puta poligrafski testiran i navodno je utvrđeno da nije govorio istinu kada je pitan za bijeli Golf 6 prilikom čije su krađe policajci ubijeni. Navodno je nakon njegovog prvog hapšenja na njegovoj ruci pronađeno četiri ili pet barutnih čestica.

Prema dosadašnjim saznanjima, kobnog jutra u Sarajevu su operirale dvije automafijaške ekipe. Na Alipašinom Polju bili su Obradov, Lizdek i Samardžija, koji su trebali ukrasti Golf 6, dok je na drugom kraju grada, u naselju Ciglane, pokušana krađa Range Rovera. Na Ciglanama su, kako policajci sumnjaju, bili Srećko Trifković i izvjesni Cicović. Ekipa s Alipašinog Polja radila je po nalogu Trifkovića, za šta, kako kažu, postoje izjave svjedoka koji to potvrđuju.

 Postoje indicije gdje je skriven Seat Leon

Crni Seat Leon koji je korišten prilikom likvidacija policajaca nikad nije pronađen, ali postoje indicije da bi mogao biti skriven na najmanje dvije lokacije, koje istražitelji za sada ne žele otkriti. Oni će, kada vremenski uvjeti to dopuste, angažirati alpiniste i ronioce da te lokacije provjere. Također, bit će privedene osobe koje ordiniraju tim područjima.