Ko je Zoran Tegeltija i po čemu će ostati upamćen?

Na mjestu ministra finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija proveo je osam godina u dva mandata. Ovdašnjoj javnosti ostaće upamćen po propasti tri najveće banke u RS i enormnom zaduženju RS-a.

Još 2016.godine portal Capital objavio je tajni izvještaj deviznog inspektorata RS u kojem je detaljno opisano i dokazano da su Agencija za bankarstvo, Institucije RS, godinama znale za malverzacije koje su se događale u Bobar, Banci Srpske i Balkan Investment Banci koju će kasnije kupiti RS, mnogo prije nego što su banke propale. No ništa nije učinjeno da se malverzacije spriječe. Ministar finansija RS u to vrijeme bio je Zoran Tegeltija.

Osim propasti banaka, za vrijeme mandata Zorana Tegeltije na čelu ministarstva finansija došlo je i do enormnog zaduženja RS od 170 miliona eura na bečkoj berzi pod krajnje sumnjivim uslovima. Urednik Kapitala Siniša Vukelić navodi i kako je zahvaljujući upravo Tegeltiji u potpunosti obezvrijeđana institucija revizora javnog sektora. Nakon što je revizorski izvješatj iz 2O16.pokazao da je stvarni deficit u budžetu Republike Srpske 175 miliona maraka, a ne četiri puta manje ,pod političkim pritiskom ostavku je podnio tadašnji glavni revizor Duško Šnjegota. Institucija se nikada nije oporavila, tvrdi Vukelić.

Prioritet u mom radu biće ekonomija, istakao je uz ostalo Zoran Tegeltija obračajući se komisiji koja ga u konačnici preporučila za poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara Poručio je da ima spreman program koji će predstaviti u Parlamentu BiH,no na konkretna pitanja osim onog da se ne osjeća odgovornim zbog presude od šest mjeseci zatvora uslovno, zapravo ništa nije odgovorio..

Podsjetimo da je Tegeltija kao načelnik carinske uprave Banjaluka teže povrijedio pravo jedne firme što je Okružni sud definirao nesavjesnim radom.U NSRS danas je na njegov rad podsjetila i opozicija zatraživši od aktuelnog premijera da reaguje, ovaj u put i u kontekstu sumnjivih kredita Investiciono-razvojne Banka Republike Srpske - piše N1.

Pa ipak članovi komisije iz opozicionih stranaka nakon njegovog obraćanja u Sarajevu nisu se mnogo bavili radom Zorana Tegeltije. Ono što ih je isprovociralo bile su njegove izjave o neobavezujućim odlukama NSRS a za Vijeće ministara, odnosno paketu reformi o kojima ne želi da zna.

Kada su u pitanju podaci iz zvanične biografije, u njoj se navodi da je Zoran Tegeltija rođen u Mrkonjić gradu, diplomirao u Sarajevu, doktorirao u Beogradu.

Između ostalog, bio je zaposlen u Rafineriji nafte u Brodu, Poreskoj upravi Republike Srpske i Republičkoj upravi carina. U dva mandata bio je i načelnik opštine Mrkonjić Grad u dva mandata i ministar finansija RS. Kandidat je za predsjedavajućeg VM BIH.

Opširnije u prilogu Tine Jelin-Dizdar.