Ko o čemu Srbija o pomirenju: Osvanuo ogroman mural krvnika Ratka Mladića

asd
„Mladić zauvek srpski heroj“, „Haška nepravda za Mladića“, „Tajna Mladićevog prstena hrabrost i prkos“, bili su samo neki od glavnih tekstova na naslovnim stranama tabloida u Srbiji nakon što je nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću potvrđena doživotna kazna zatvora, stoga oslikavanje ogromnog murala, iako sramotno, nije začuđujuće

Mural sa likom ratnog zločinca Ratka Mladića, osvanuo je na uglu još jedne ulice. Ogroman mural oslikan je na križanju Njegoševe i ulice Alekse Nenadovića u Beogradu, javlja Danas.rs.

Mladić je pravosnažno osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti tokom rata u BiH.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala nedavno je potvrdilo prvostepenu presudu kojom je Mladić proglašen krivim po deset tačaka optužnice – za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premeštanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca.

„Mladić zauvek srpski heroj“, „Haška nepravda za Mladića“, „Tajna Mladićevog prstena hrabrost i prkos“, bili su samo neki od glavnih tekstova na naslovnim stranama tabloida u Srbiji nakon što je nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću potvrđena doživotna kazna zatvora, stoga oslikavanje ogromnog murala, iako sramotno, nije začuđujuće.

Sve ovo dio je paradoksa u kojem se konstatno iz zvaničnog Beograda šalju poruke o pomirenju, suživotu i budućnosti, te se nerijetko osuđuje vraćanje u devedesete godine, pa je logično pitanje: Ko se vraća u kravi period i ko dira u još uvijek svježe rane?!

Foto: Danas.rs