Jasmin Emrić: Ko podržava sukob interesa u državnim institucijama

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH na današnjoj sjednici konačno bi se trebala očitovati o Prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH.  

 

Postoji kancer

Ovaj zakon u proceduru je upućen još prošle godine, već je bio pred Komisijom, ali su HDZ, SDA i SDS, koji su tada imali većinu u Predstavničkom domu, uspjeli izglasati zaključak o odgodi izjašnjenja dok se o njemu ne očituju još tri institucije.

 Komisija je dobila pozitivna mišljenja o zakonu od CIK-a i APIK-a, ali ono iz Vijeća ministara nije dostavljeno.

No, Jasmin Emrić, predsjednik parlamentarne Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, kaže za „Avaz“ da on očekuje da se Komisija danas izjasni o prijedlogu.

- Smatram da, ako Vijeće ministara i ne dostavi mišljenje, to ne bi trebalo dovesti do ponovnog odgađanja razmatranja ovog zakona. Mišljenja jesu dobrodošla, ali ona nisu obavezujuća za Ustavnopravnu komisiju da utvrdi usklađenost tog zakona s Ustavom BiH i pravnim sistemom - kaže Emrić.

No, pitanje je hoće li Emrićev stav podržati članovi Komisije iz HDZ-a te iz SDA Šefik Džaferović, koji je ranije kazao da u novom zakonu „postoji kancer“.

 

Javne ustanove

Džaferović, naime, kancerom naziva odredbu prema kojoj bliski srodnici izabranih i imenovanih zvaničnika više ne bi mogli biti članovi upravnih odbora, skupština, uprava ili menadžmenta javnih ustanova.

Sadašnjim zakonskim rješenjem zabrana se odnosi samo na to da srodnici zvaničnika nisu mogli biti na funkcijama u javnim preduzećima.

Premda su prijedlog novog zakona o sprečavanju sukoba interesa u proceduru zajednički uputili poslanici iz SBB-a, SDP-a, A-sda, SDS-a, Nezavisnog bloka, DF-a, HDZ-a 1990 i SDA, jasno je da je SDA samo deklarativno podržala ovo rješenje,a potom se pridružila stavu HDZ-a i svim se silama trudi da ono ne ugleda svjetlo dana.

 

Šta donosi novi zakon 

- Uvode se imovinski kartoni zvaničnika i uspostavlja njihova provjera 

- Pooštravaju se sankcije i uvode dodatna ograničenja kod nespojivosti funkcija

- Formira se komisija čiji će članovi biti birani putem javnog konkursa

- Za članstvo u komisiji neće se moći kandidirati osobe koji su sada ili su bile članovi neke partije u posljednjih pet godina

 

Bez kontrole 

Trenutno je blokiran i rad parlamentarne Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, zbog nedostajuća dva člana iz reda srpskog naroda. Jedan je podnio ostavku na funkciju u APIK-u i tako mu je prestalo članstvo u tom tijelu, a zbog stava SNSD-a da ne učestvuju u radu parlamentarnih komisija, Sredoje Nović ne dolazi na sjednice.