Ko stoji iza serije mafijaških ubistava u Istočnom Sarajevu

Istočno Sarajevo za manje od dvije godine potresle su tri mafijaške likvidacije u kojima su ubijeni Miroslav Lazarević, Siniša Miličević Tigar i Miloš Ostojić, a samo jedan od tih slučajeva je rasvijetljen.

Brojna privođenja

Za ubistvo Lazarevića u toku je ponovljeno suđenje Saši Vidoviću (37) i Aleksandru Bulatoviću (33), koji su u prvostepenom postupku osuđeni na 39 godina zatvora, ali je presudu ukinuo Vrhovni sud RS.

Ubistva Miličevića i Ostojića za istražioce su enigma i za sada nema dokaza ko stoji iza tih likvidacija. Zbog tih zločina privođeno je na desetine osoba iz kriminalnog miljea, neke su čak i hapšene zbog sumnje da su ubicama pružale logističku podršku, ali identitet ubica do danas nije otkriven. Istrage vodi Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS u kojoj uvjeravaju da su oba predmeta aktivna i da se na njima intenzivno radi.Iako po načinu izvršenja djeluje da sva tri ubistva imaju sličan potpis, u MUP-u RS navode da se ti slučajevi međusobno ne mogu dovesti u vezu, kako prenosi Avaz. 

Naručeno ubistvo

- Vjerujemo da su ta ubistva posljedica obračuna kriminalnih grupa, ali ne postoje dokazi koji upućuju da su zločini međusobno povezani, što se posebno odnosi na slučaj „Lazarević“ - kaže izvor blizak istrazi.U sva tri slučaja radilo se o dobro pripremljenim sačekušama. U ubistvima Lazarevića i Ostojića korištena su ukradena vozila, koja su nakon zločina zapaljena zajedno s automatskim puškama kojima su likvidacije izvršene. Lazarević je ubijen 16. oktobra 2016. godine iz terenca BMW X5 dok se Golfom vozio kući, a nedugo nakon toga BMW je zapaljen u Aleji lipa u Sarajevu.

Ostojić je ubijen 1. januara  ispred  kluba “Sparta”. Ubice su ga u zasjedi čekale i kada je došao pred klub, ispalili su mu u leđa tri  hica iz automatske puške. Pobjegli su ukradenim Golfom 5 koji je zapaljen u naselju Ivanići.

Motiv nepoznanica

Miličević, vlasnik svadbenog salona “Rodeo”, ubijen je 31. maja 2018. godine ispred svoje zgrade u Dabrobosanskoj ulici. Ubica ga je u zasjedi čekao na ulazu i u njega ispalio četiri hica iz revolvera, ne ostavljajući za sobom čahure. Trčeći je pobjegao s mjesta zločina, a špekuliralo se da je nakon likvidacije prebjegao u Srbiju, što zvanično nikada nije potvrđeno.Za razliku od Lazarevića i Miličevića, Ostojić nije imao kriminalnu prošlost, pa je i motiv zločina potpuna nepoznanica.