Ko su favoriti: Slovenci u nedjelju biraju novog predsjednika

.
Izbori će se održati na 3.183 birališta u Sloveniji, uključujući 96 biračkih mjesta za prijevremeno glasanje, a u inozemstvu će biti otvoreno 30 biračkih mjesta

 


Slovenci u nedjelju biraju novog predsjednika, a u konkurenciji za nasljednika Boruta Pahora su tri osobe - Anže Logar, Nataša Pirc-Musar i Milan Brglez.

Nekadašnji ministar vanjskih poslova Anže Logar (46), kandidat opozicionih konzervativaca iz Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, uoči prvog kruga ima najveću podršku po anketama, 31.7 posto.

Neovisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar (54), bivša novinarka i odvjetnica specijalizirana za zaštitu osobnih podataka koja je branila i Melaniju Tramp (Trump), po anketama osvaja dvadesetak posto glasova, a slijedi je Milan Brglez, bivši predsjednik parlamenta koji se natječe s podrškom vladajućeg Pokreta za slobodu, piše Hina.

Kako sugeriraju ankete, Logar bi u pretpostavljenom drugom krugu pobijedio Brgleza, ali bi se između njega i Pirc-Musar vodila mrtva utrka. 

Na izborima se natječe još četvero kandidata - Sabina Senčar iz antivakserske stranke Resni.ca, kandidat ljevice Miha Kordiš, zastupnik stranke Nova Slovenija (NSi) Janez Cigler Kralj i gradonačelnik Kočevja i kandidat zelenih Vladimir Prebilič, ali oni daleko zaostaju u anketama.

Izbori će se održati na 3.183 birališta u Sloveniji, uključujući 96 biračkih mjesta za prijevremeno glasanje, a u inozemstvu će biti otvoreno 30 biračkih mjesta.

U birački spisak za nedjeljne predsjedničke izbore u Sloveniji upisano je ukupno 1.694.429 birača, od kojih njih 107.107 ima stalno prebivalište u inozemstvu. Pobjednik predsjedničkih izbora bit će peti predsjednik u historije samostalne Slovenije. Aktualni predsjednik republike Borut Pahor i prvi predsjednik Milan Kučan uspjeli su osvojiti svaki po dva petogodišnja mandata na čelu države.

 

Foto: Anadolija