Ko su i ima li fašista u BiH?

asd
Širom svijeta obilježava se Dan pobjede, u znak sjećanja na žrtve i završetak Drugog svjetskog rata, ali i Dan Evrope zbog početka stvaranja zajednice evropskih zemalja. Ovaj dan obilježen je i širom Bosne i Hercegovine. Vijenci i cvijeće položeni su na brojna spomen obilježja. Iako je prošlo 76 godina od pobjede fašizma u svijetu, mnogi će danas reći: jačanje fašističkih ideja sve je prisutnije.

Nema konsenzusa o budućnosti, ali ni o prošlosti u BiH. Nema ni oko toga ko su i ima li fašista u BiH? Dva člana Predsjedništva BiH Džaferović i Komšić, kažu ima ih, no ne žele imenovati.

“Proteklih sedmica, tim retrogradnim idejama, možemo slobodno reći fašističkim idejama, jer kako drugačije nazvati intenciju da se BiH dodatno, teritorijalno i etnički dijeli, da se zasijeca u živo tkivo BiH nego fašističkom, tj. neofašističkom idejom“, izjavio je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

“Sjetite se ove priče o ovom non-paperu za koju svi kažu da jeste postojao, neki tvrde da nije postojao, ali definitivno jeste jer je objavljen. To je klasična fašistička priča, pa vi identifikujte koga kog hoćete i kako god hoćete, možete naći ko je u svemu tome učestvovao. Ne govorim vam ništa novo“, kazao je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

Play Video
O fašizmu je juče u Donjoj Gradini govorio i treći član Predsjedništva Milorad Dodik, iz sasvim druge vizure.

“Naš sinonim za slobodu je država. Zato naši partneri iz međunarodne zajednice ne mogu da razumiju, ovdje probleme, ove BiH, gdje je na prostoru BiH, u cjelini djelovala ustaška vlast, da su zajedno sa Hrvatima toga vremena, zajedno učestvovali i muslimani. Da su dva gradonačelnika Sarajeva u drugom svjetskom ratu otpremili preko 5.000 srpskih muških glava ovdje u Jasenovac“, rekao je Milorad Dodik, Predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Pitali smo i građane, gdje u BiH živi i šta je za njih fašizam:

“Fašizam, pola vlade u BiH je fašističko, za dvije godine ne znaju da naruče injekcije, da spase čovječanstvo”.

“Ne znam da li u BiH ima fašista”.

“U BiH ima sada više fašizma nego što ga je bilo i 42, i 45”.

“Bila sam 4. maja, otišla odati počast, našem Josipu Brozu Titi, i ostala sam šokirana kada sam vidjela samo sijede glave”.

Fašizam, teška riječ, lako upotrebljavana u BiH, a borba protiv fašizma, često upotrebljavana floskula, bez konkretnih rezultata.