Izbori se bliže: Ko su kandidati za Predsjedništvo BiH i kakva im je vizija

Opći izbori u Bosni i Hercegovini 2018. održat će se 7. oktobra 2018. godine. Ovo će biti osmi opći izbori u historiji Bosne i Hercegovine. Sedmi oktobar je bliži no što mislimo - da li ste spremni, da li ste razmotrili za koga ćete glasati, znate li šta nude kandidati čija se imena nalaze na glasačkim listama?

Ko su to kandidati za Predsjedništvo BiH?

Interesantna činjenica je da je na ovogodišnjim opštim izborima u Bosni i Hercegovini za funkciju člana Predsjedništva BiH prijavljeno 15 kandidata, što je najmanji broj od uvođenja ove funkcije.

Bošnjački članovi za Predsjedništvo BiH

02320 Mirsad Hadžikadić – Platforma za progres

Mirsad Hadžikadić je osnivač i predsjednik Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu u Washingtonu i Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti. Dr. Hadžikadić je trenutno izvršni direktor analitičkih programa iz oblasti Analitike na svim koledžima Univerziteta Sjeverne Karoline u Šarloti. Dobitnik je brojnih nagrada, autor preko pedeset naučnih radova i tri knjige. U centar svakog svog društvenog djelovanja stavlja nauku, razvoj i izvrsnost.

Građanska država, mladi, sigurnost i kvalitet života će biti u fokusu djelovanja prof. dr. Mirsada Hadžikadića, kako kroz direktne ingerencije člana predsjedništva BiH tako i kroz njegov uticaj u privredi i društvu.

01182 Fahrudin Radončić – SBB – Fahrudin Radončić

Fahrudin Radončić je osnivač i predsjednik stranke Saveza za bolju budućnost. Političar je, poduzetnik i osnivač najtiražnijeg dnevnog lista u Bosni i Hercegovini Avaza.

U svojim javnim nastupima navodio je da će se boriti da BiH bude moderna europska zemlja i da će se SBB zalagati za integracije države u NATO i EU te da će posebnu pažnju posvetiti porastu nataliteta i zadržavanju mladih da ostanu, rade i žive u svojoj zemlji. Radončićeva politička platforma je bazirana na ekonomiji.

02314 Senad Šepić – Nezavisni blok

Senad Šepić je u dva mandata bio poslanik SDA u Parlamentu FBiH, bio je i zamjenik minisira civilnih poslova BiH, te također u dva mandata, biran je za poslanika SDA u PSBiH. Iz SDA je isključen je u aprilu 2017. godine.Iste godine u septembru osnovan je Nezavisni blok, a za predsjednika je izabran Senad Šepić.

Šepić poručuje u svojim javnim nastupima da ne želi pričati o lažnom patriotizmu, nego želi raditi u korist svih obespravljenih, daa želi zemlju u kojoj radnici imaju bolje plate, u kojoj penzioneri imaju bolje penzije, u kojoj učenici i studenti imaju bolje obrazovanje. Isticao je u više navrata da želi osloboditi potencijale naše zemlje i pokrenuti evropsku BiH. 

00090 Šefik Džaferović – Stranka demokratske akcije

Šefik Džaferović trenutno se nalazi na funkciji zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a u SDA vrši funkciju potpredsjednika. Posljednje 22 godine radio je isključivo poslove vezane za političke funkcije.

Džaferović navodi je da će nastaviti politiku očuvanja cjelovite demokratske države BiH, politiku ravnopravnosti naroda na cijeloj njenoj teritoriji. Navodi da će raditi na tome da dođe do konstruktivnog rada u BiH i da se što prije država uvede u EU, u NATO i da će se raditi na jačanju ekonomije, privlačenju stranih inveticija i zaštiti ljudskih prava.

00008 Denis Bećirović – Socijaldemokratska partija BiH

Denis Bećirović trenutno obnaša funkciju SDP-ovog zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH. Doktor je historijskih nauka, a angažovan je kao vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Univerzitta u Tuzli.

Navodi da će se boriti za pravedniju BiH u kojoj svi mogu živjeti slobodno i ravnopravno. Zalagat će se sa članstvo u EU, poboljšanje kvaliteta životnoh standarda, za mir, sigurnost i političku stabilnost. 

00004 Amer Jerlagić – Stranka za Bosnu i Hercegovinu

Amer Jerlagić je predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH). Njegova karijera je bila vezana isključivo za elektroenergetski sektor.  Danas je suvlasnik i direktor Društva sa ograničenom odgovornošću i osnivača firme za proizvodnju, promet i usluge. Na Općim izborima 2014. bezuspješno se borio za Predstavnički dom Parlamenta BiH. Protiv Jerlagića je bila podignuta krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlasti.

U svojim javnim nastupima navodi da želi promijeniti opće beznađe u društvu, utječe na apatiju i gubitak samopouzdanja kod građana Bosne i Hercegovine. Naveo je da nudi eksplicitina, mjerljiva rješenja i da želi vratiti politiku u realnost.

Hrvatski članovi za predsjedništvo

00502 Jerko Ivanković-Lijanović - Narodna Stranka radom za boljitak

Jerko Ivanković - Lijanović je bivši federalni dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Suvlasnik je porodične kopanije, dopredsjednik je Narodne stranke Radom za boljitak, a bio je i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Na Općim izborima 2006. ušao je u Državni parlament preko kompenzacijskog mandata. Kandidirao se 2010. za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ali nije pobijedio. Postavljen je 2011. za federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Na toj funkciji se nalazio kada je 10. septembra 2014. skupa sa trojicom braće i ocem uhapšen pod sumnjom za utaju poreza. Suđenje pred Sudom BiH još traje.

Ivanković lijanović u javnim istupima zagovara politiku skromnosti, otvorenosti i efikasnosti. Navodio je i da će mu akcent biti i na iskorištavanju domaćih potencijala za proizvodnju energije i završetku izgradnje saobraćajne infrastrukture.

00027 Dragan Čović - Hrvatska demokratska zajednica BiH

Čović trenutno obnaša dužnost člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, a prema Ustavu BiH on može biti birani još jedan uzastopni mandat. Na općim izborima 2010. godine Čović je izabran u Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, ali umjesto toga zauzima delegatsko mjesto u Domu naroda. Tri puta se našao na sudu zbog zloupotrebe.

Navodio je da će se boriti se za javni, politički, privredni kulturni i društveni prostor unutar BiH za hrvatski narod. U objašnjenju njegove ponovne kandidature, naveo je da želi do kraja izvesti svoju nakanu o viziji europske Bosne i Hercegovine, kao višenacionalne federalne države u kojoj su, uz jednakopravnost naroda, zaštićena i sva individualna građanska prava, koja kao takva prepoznaje evropska pravno-politička stečevina.

00877 Boriša Falatar - Naša stranka 

Boriša Falatar je ekonomisa koji je magistrirao na Univerzitetu Harvard. Vodio humanitarne aktivnosti u Angoli. Radio je u UN u New Yorku i za UNESCO. Poliglota je.

Falatar najavljuje da će se zalagati za napredno društvo okrenuto budućnosti, u miru sa sobom i svojim susjedima. Zalagat će se i za jaku državu. Naveo je i da će se boriti za međunarodni ugled - lokomotiva ubrzanog pristupa Europskoj Uniji i snažne regionalne i bilateralne suradnje.

0769 Diana Zelenika - Hrvatska demokratska zajednica 1990.

Zelenika je zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine. Ranije je bila zastupnica u Skupštini Hercegovačko-nertvanskog kantona. Poznata je internistica, kardiologinja i doktorica nauka iz Mostara, članica je Predsjedništva HDZ-a 1990.

Zelenika je navela da će se boriti za ubrzanje procesa pristupanju BiH u EU i NATO. Zalagat će se za uspostavljanje i preuzimanje inicijative za bolju komunikaciju i saradnju između Predsjedništva, Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara. Navela je i da će se zalagati za koordinaciju s relevantnim međunarodnim i nevladinim organizacijama.

01698 Željko Komšić - Demokratska fronta

Željko Komšić bio je hrvatski član Predsjedništva BiH od 2010. do 2014. Nekad je bio visoki dužnosnik i potpredsjednik SDP-a BiH. Godine 2013. osnovao je Demokratsku frontu, od 2014. je zastupnik u Zastupničkom domu PS BiH.

Prioritet mu je jačanje ekonomske pozicije, novi pristup diplomatiji i vanjskoj politici BiH, borba protiv stranih uticaja na izborni proces i sprečavanje rasta nasilnih grupa u zemlji. Zagovara promjenu mehanizma koordinacije za pregovore sa EU te aktiviranje MAP-a za članstvo u NATO saveza. Navodi da će se zalagati za provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava i jednaku vrijednost glasa svih građana Bosne i Hercegovine.

Srpski članovi za Predsjedništvo BiH

01200 Mirjana Popović - Srpska napredna stranka

Popović je magistrica političkih znanosti, radi u Ministarstvu finansija. Usvojoj biografiji navela je da je članica udruženja visokointeligentnih pojedinaca Mensa Bosne i Hercegovine.

U svojim objavama navodi da će se boriti za prepoznatljivost i vidljivost Republike Srpske u svijetu. Zalagat će se za ekonomski razvijenu Republiku Srpsku, a navodi i da će, između ostalog, voditi politiku razvoja, suživota, mira, stabilnosti i prosperiteta.

02370 Mladen Ivanić - Savez za pobjedu


Mladen Ivanić je od 1990. do 1992. bio član Predsjedništva Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine. Godine 1999. osniva Partiju demokratskog progresa. Ivanić je bio predsjednik Vlade RS, ministar inostranih poslova BiH, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajući/zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, a od 2014. je srpski član Predsjedništva BiH.

Navodi da će se kao član Predsjedništva zalagati za poštovanje RS i srpskog naroda u BiH, za poštovanje među narodima u BiH, za mir, stabilnost i sigurnost umjesto avanturizma, neizvjesnosti i bahatosti. Također navodi da će se boriti za ekonomsku obnovu RS i BiH i nove investicije, nezaposlenosti, siromaštva, odlaska mladih, korupcije, izolacije, za prijateljsku saradnju sa zemljama u regionu i svijetu, za dijalog i kompromis.

00515 Milorad Dodik - Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD

Milorad Dodik trenutno izvršava funkciju predsjednika Republike Srpske. U politici je bio i u vrijeme Socijalističke Republike BiH. Tokom rata bio je vođa neformalnog udruženja nezavisnih narodnih poslanika koji su formirali opoziciju režima SDS-a. Nakon 1996. godine nastavio je svoju političku karijeru i stvorio od svog Saveza nezavisnih socijaldemokrata stranku, koja trenutno pripada vladajućoj koaliciji.

U medijima je poručivao da će, ukoliko bude izabran, dnevni red Predsjedništva biti utvrđivan u interesu Republike Srpske, te da će se zalagati za ustavni okvir kakav je napisan u Dejtonu.

02311 Gojko Kličković - Prva srpska demokratska stranka - Prva SDS

Bio je predsjednik Vlade Republike Srpske od 1996. do 1998.Na lokalnim izborima 2012. izabran za načelnika općine Krupa na Uni. 

U javnim nastupima govorio da je važno da se na nivou BiH gradi povjerenje i tolerancija između tri konstitutivna naroda i dva entiteta i da se poštuju prava nacionalnih manjina u skladu s međunarodnim standardima. Kličković je, također, naveo da će se zalagati za utvrđivanje granice Bosne i Hercegovine, demilitarizaciju Oružanih snaga ili ponovno osnivanje Vojske Republike Srpske, te vraćanje fiskalne politike na nivo entiteta.