Koalicija Država podnijela pritužbu uredu tužioca- Sankcionišite one koji urušavaju državu BiH 

Koalicija drzava

Nakon podnošenja krivične prijave, zbog proslave neustavnog dana Republike Srpske, 10. januara ove godine, Tužilaštvo BiH je donijelo Naredbu o neprovođenju istrage u navedenom predmetu. 

Podsjećamo da su lideri Koalicije Država podnijeli krivične prijave koje se odnose na proslavu neustavnog Dana RS-a, od Željke Cvijanović i drugih zvaničnika do Draška Stanivukovića.
 
U objašnjenju Tužilaštva stoji da, iako je Odlukom Ustavnog suda BiH ukinut i stavljen van snage član 2. stav (1) Zakona o Danu Republike Srpske, proslava istog nije obuhvaćena ovom odlukom i zbog toga bi ovakvo ponašanje javnih dužnosnika trebalo zanemariti.
 
Koalicija Država! smatra nedopustivim ovakvo zanemarivanje narušavanja ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine.
 
“Ovakvo tumačenje Krivičnog zakona BiH je naivno i formalističko, a ne suštinsko, što nije u skladu sa ulogom Tužilaštva BiH. Dalje, ovakvo tumačenje vodi ka amnestiranju neustavnosti i vrijeđa sve žrtve diskriminacije kada je u pitanju proslava 9. januara”, rekao je Mirsad Hadžikadić, kandidat koalicije Država! za člana Predsjedništva BiH.
 
Zbog toga smo 11. 07. 2022. godine uputili Pritužbu Uredu tužioca, a za pravdu i istinu ćemo se boriti sve dok ne iscrpimo sve pravne lijekove.