Koalicija SDA, DF, SBB i LS odbila pomoć generalu Dudakoviću i ostalima?

Događaj koji je obilježio kraj prošle i cijelu ovu sedmicu u životima istinskih patriota diljem Bosne i Hercegovine svakako je hapšenje generala Dudakovića i još 12 pripadnika Petog korpusa.

Skupština Unsko-sanskog kantona je isti dan donijela Deklaraciju kojom je osudila ovo hapšenje, dok je Klub A SDA isti dan podnio inicijativu za sazivanje vanredne sjednice na kojoj bi se raspravljalo o rebalansu Budžeta USK, a sve u cilju da se pronađu finansijska sredstva koja će biti potrebna za odbranu uhapšenih.

Na osnovu te inicijative, predsjedavajući Skupštine USK je danas sazvao Kolegij, na kojem je bio prisutan i premijer Vlade USK Husein Rošić, što je i najavio predsjedavajući Skupštine na početku današnje redovne sjednice.

“Naš prijedlog nije podržan od strane vladajuće koalicije na čelu sa SDA. Prema njihovim riječima sredstva već postoje, a tražit će i izvještaj za utrošena sredstva po ovom osnovu do sad. Međutim, mi smatramo da su postojeća sredstva već dužni isplatiti onim pripadnicima Korpusa koji su do danas imali odbrane po ovom pitanju, a da sredstva za uhapšene u prošli petak treba obezbijediti u Budžetu za 2018. godinu. Postavlja se pitanje, ako sredstva već postoje, da li je neko znao da će oni biti uhapšeni? Razlog odbijanja ovog prijedloga je koalicija SDA sa Laburistima Fikreta Abdića koji nisu podržali Deklaraciju prošli petak.”, kazali su za naš portal iz Kluba A SDA koji su podnijeli ovu inicijativu.

Podsjetimo, jučer je Tužilaštvo BiH uložilo žalbu na odluku Suda da se general Dudaković i ostali brane sa slobode, te traže pritvor za njih.