Kod osnovaca u Mostaru deformiteti kičme i stopala sve češći, problem i pretilost, anomalije vilice

osnovci
Sistematski pregledi pokazali su da 16,1 posto učenika ima deformitet kičme, 32,8 posto deformitet stopala, 19,8 posto nepravilno držanje, stoji u informaciji o zdravstvenom stanju učenika.

 

Uinformaciji o obavljenim sistematskim zdravstvenim pregledima učenika osnovnih škola Grada Mostara naglašeni su deformiteti kičmenog stuba, stopala i lošeg držanja tijela.

 

Ograničiti mobitele i internet

Naime, sistematski pregledi u osnovnim školama pokazali su da od ukupnog broja učenika, njih 77,6 posto nema tjelesne deformacije, 16,1 posto ima deformitet kičme, 32,8 posto ih ima deformitet stopala, a 19,8 posto nepravilno držanje, podaci su to iz informacije o zdravstvenom stanju učenika koja će se naći pred vijećnicima Gradskog vijeća Grada Mostara.

Strukturalne deformacije kičme ima 572 djece, a najviše ih ima dijagnoze kifoze i skolioze. Velik je broj i djece kod kojih je izmjeren šećer u krvi, čak 1677. Neaktivnost djece dr. Sanja Đurasović, jedna od troje liječnika koji su u mostarskom Domu zdravlja zaduženi za obavljanje sistematskih pregleda, kod djece ističe dugogodišnji problem nepravilnog držanja.

Skolioza i kifoza deformiteti su kičme koje uočavamo i šaljemo ortopedu, poslije ide dijagnostička obrada ovisno o oštećenju i deformitetu, a za nepravilno držanje dajemo savjet djeci kako bi se spriječili neki veći deformiteti. Ono što je nama upalo u oči jest da djeca sve manje treniraju, pogotovo u područnim školama – kazala je Đurasović navodeći da je sve više djece s lošim držanjem.

Razlog nepravilnog držanja, osim nekretanja, mogu biti i mobiteli i računari.

Nevježbanje, neizlazak i netreniranje najveći su problemi. Kada ograničimo djeci internet i telefone, odnosno kada izađu, njihovo će se držanje i popraviti jer vani sigurno neće sjediti i bavit će se nekom aktivnosti – smatra ova doktorica.

Dodaje da su zabrinjavajuća i ravna stopala kod djece koja su isto tako posljedica neaktivnosti. Dodaje da djeca ne hodaju bosa, ne igraju se, a ovim tempom pitanje je samo šta nam slijedi. Adisa Šehović, glavna sestra Doma zdravlja Stari grad, u kojem su se također radili sistematski pregledi, kaže kako su primijećene deformacije kičme.

Zabilježeno je dosta deformacija kičme, glavni uzrok je zasigurno nepravilno sjedenje djece, teški ruksaci/školske torbe, ali i neobavljanje fizičke aktivnosti. Djeca su nam jako neaktivna i prvi savjet roditeljima je: “Pokrenite djecu”. Treba ih uključiti u aktivnosti, uzeti mobitele jer s mobitelima sjede napola ležeći, tako da i to uzrokuje dosta skolioze i deformitete kičme. Ali ruksaci su im uistinu teški i djeca su opterećena – kazala je Šehović navodeći da treba istaknuti i pravilnu prehranu kod djece jer su u statistikama zabilježili i velik broj pretile.

Trebalo bi i ukloniti aparate iz škola ili eventualno staviti u njih voće ili prirodne sokove – dodala je.

Uočen je i velik broj anomalija vilice i karijesa pa je tako karijes zabilježen kod 1112 djece, a anomalija vilice kod njih 593.

Djecu upućujemo dalje ortodontima na preglede, a zašto su deformiteti nastali, ne mogu se izjasniti – kazala je dr. Đurasović komentirajući ove brojke.

Anomalija spolovila zabilježena je kod 30 djece. Na daljnje preglede kod specijalista upućen je značajan broj djece.

Sistematskim liječničkim pregledom učenika mogu se otkriti zdravstveni poremećaji, poremećaji u razvoju svakog organskog sistema kod djece, tako da se oni na vrijeme prepoznaju jer ih je tada puno lakše izliječiti, a Grad Mostar, vođen ovim nalazom, odlučuje ih financirati i provoditi svake školske godine – navodi se u informaciji.

U 2022. godini, od planirana 3994 učenika, sistematski pregledi obavljeni su za njih 3544 u osnovnim školama Grada Mostara, što je ukupno 88,7 posto ciljne učeničke populacije Grada Mostara. Ugovorom o provođenju sistematskih zdravstvenih pregleda učenika I., III., V. i VII. razreda osnovnih škola u Gradu Mostaru predviđen je pregled ukupno 3994 učenika. Od toga LOT 1 – 1834 učenika i LOT 2 – 2160 učenika. Stalni izvođači sistematskih pregleda su za LOT 1 Dom zdravlja Mostar, a za LOT 2 Dom zdravlja Stari grad Mostar.

 

Troškovi iz budžeta

Sistematski zdravstveni pregledi učenika provode se u zdravstvenim ustanovama (područnim ambulantama) u sjedištu škole zbog racionalne i učinkovite organizacije. Ukupne financijske obveze proizašle iz provedbe dosadašnjih sistematskih pregleda učenika iznose 101.130 KM i u cijelosti su plaćene iz budžeta Grada Mostara za 2022. godinu, navodi također bljesak.info.