Kodrić: Alija Izetbegović još za života je postao historija

izetbegovic
Alija Izetbegović bio je jedan od nas – tipični čovjek Bosne, kaže Kodrić

 

U Sarajevu će danas biti obilježena 95. godišnjica rođenja Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.

Izetbegović je bio prvi predsjednik međunarodno priznate države BiH i vrhovni komandant Armije RBiH tokom agresije na BiH.

Dva puta osuđivan

Rođen je 8. avgusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu, a umro je 19. oktobra 2003. godine u Sarajevu. Sahranjen je na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.

Zbog političkih opredjeljenja je zatvaran i osuđivan dva puta. Pokrenuo je formiranje SDA i postao njen prvi predsjednik. U poznatom, politički montiranom "Sarajevskom procesu", kao prvooptuženi u grupi od 13 muslimanskih intelektualaca, osuđen je na 14 godina zatvora. 

Godine 1990. izabran je za prvog predsjednika Predsjedništva RBiH. Nakon prvih poslijeratnih višestranačkih izbora 1996. izabran je za člana, a potom i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, istakao je za „Avaz“ da je rahmetli Alija Izetbegović još za života postao historija, a njegovo ime postalo je simbol. 

- Bio je djelić historije pred nama, pred našim očima i nadohvat ruke, a njegov životni put simbolizirao je mnogo više od života tek jednog čovjeka – rekao nam je Kodrić.

Stalna borba

Izetbegovićev život bio je borba, stalna borba da se ostane i opstane ovdje, na ovom sudbinski dodijeljenom nam tlu, kazao nam je Kodrić.

- Alija Izetbegović bio je, dakle, jedan od nas - tipični čovjek Bosne, s tim da je njegov usud bio taj da su se u njegovom vlastitom životu simbolički reflektirali neki od ključnih aspekata historijske sudbine Bosne i Bošnjaka na način sinegdohe, odnosno tako da dio predstavlja cjelinu i obratno. A, to nije slučajno – istakao je Kodrić. 

Muzej "Alija Izetbegović", u saradnji s Općinom Novi Grad Sarajevo, organizirao je jučer izložbu fotografija pod nazivom "Alija Izetbegović - između Istoka i Zapada". Posjetioci su imali priliku prvi put vidjeti neke od neobjavljenih fotografija i dokumenata iz privatnog arhiva Alije Izetbegovića.

Izvor: