Kojo na protestima sa znakovitom porukom: Znate li ko je major Omer Mehić čije ime nosi na transparentu

kojo
Proslavljeni srbijanski glumac Nikola Kojo učesnik je protesta "Srbija protiv nasilja". Kojo je nosio transparent sa imenom majora Omera Mehića, pilota Vojske Srbije koji je poginuo u padu helikoptera 2015. godine.

Omer Mehić je 14. marta 2015. godine angažovan kako bi iz Raške na liječenje u Beograd prevezao bebu narušenog zdravlja iz Novog Pazara. Mediji su objavili da je sletio, ali na aerodromu nije bilo helikoptera. Napisali su da je beba donesena i da je čeka tadašnji ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Ipak, tu sliku nismo vidjeli. Helikopter je pao kod Surčina i nitko nije preživio.

Nadležni su Omera poslali u nemoguću misiju. Loši meteoroški uslovi i katastrofalna situacija su bili ključni faktori za pad, no vojni stručnjaci smatraju da se nesreća mogla izbjeći.

Nadležni u Srbiji su zbog iz nepoznatih razloga, pretpostavlja se promotivnih, naredili da helikopter sleti na civilni aerodrom "Nikola Tesla" u Surčinu, iako je puno sigurnija opcija bila da helikopter sleti na vojni aerodrom u Batajnici.

Za sam pad helikoptera nikada niko nije krivično odgovarao, a posebna nepravda je učinjena prema majoru Mehiću koji je indirektno označen za jedinog krivca. Mehiću je dvije sedmice nakon obdukcije "pronađen" alkohol u krvi, iako je njegova supruga kasnije tvrdila da nikada nije pio.

Te noći u helikopteru su poginuli pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač Ivan Miladinović, novopazarski ljekar Dževad Ljajić, anesteziolog Miroslav Veselinović i nekoliko dana stara beba iz obitelji Ademović koju su pokušali spasiti.