Kolač sa sirom i borovnicama

Sastojci: 

30 g maslaca,

200 g suhog keksa,

1 kesica biljne želatine u prahu,

750 g svježih borovnica,

500 g mladog sira,

130 g šećera,

4 kašike sirupa od borovnica,

400 ml slatkog vrhnja,

2 kašike šećera u prahu.

 

Priprema: 

  1. Maslac otopite na laganoj vatri pa ga ostavite da se malo ohladi. Keks sameljite. Kalup za tortu namastite maslacem i obložite papirom za pečenje. Mljeveni keks pomiješajte sa prohlađenim maslacem i rasporedite po dnu kalupa za kolače. Stavite u frižider da se stisne.

 

  1. Želatinu otopite u malo hladne vode da omekša. Borovnice očistite i operite pa izmiksajte, pa 500 g izmiješajte sa sirom i šećerom. Sirup zagrijte, dodajte nabubrenu želatinu i otopite. U tako rastopljenu želatinu dodajte kašiku kreme od sira i borovnica, izmiješajte, a zatim sve umiješajte u ostatak kreme.

 

  1. Stavite u frižider, pa čim se krema počne želirati umutite slatko vrhnje i polako umiješajte u kremu. Dobivenu smjesu ravnomjerno rasporedite po podlozi od keksa, sve poravnajte i ostavite kolač najmanje 4 sata u frižideru.

 

  1. Prije serviranja, pripremite preliv. Izmiksajte 150 g očišćenih i opranih borovnica, protisnite ih kroz cjediljku i po želji dodajte malo šećera u prahu. Ostatak borovnica izmiješajte sa pireom od borovnica. Izvadite kolač iz kalupa i pospite ga prelivom.