Kolektivna dženaza za 12 prijedorskih žrtava bit će klanjana 20. jula

.
Ove godine posmrtni ostaci žrtava krenuće iz Sanskog Mosta, preko Ključa, Bosanskog Petrovca ,Bihaća, Bosanske Krupe, Bosanskog Novog, Prijedora gdje će im građani odati počast prije ukopa u Memorijalnom centru u Kamičanima

20. juli dan je sjećanja na ratne zločine počinjene u Prijedoru 1992. godine kada je samo u jednom danu ubijeno 800 građana ovog grada.

 

Zločini koji su za cilj imali nestanak nesrba na ovom prostoru nisu potvrđeni kao genocid, iako je ubijeno više od 3.100 Bošnjaka i Hrvata, a protjerano više od 50.000 građana.

 

Nakon 29 godina još uvijek se traže žrtve počinjenih zločina u ovom gradu. Ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 12 ubijenih za koje će u Memorijalnom centru Kamičani biti klanjana kolektivna dženaza. Protokol obilježavanja Dana sjećanja na ratne zločine u Prijedoru danas je u Bihaću predstavio Organizacioni odbor bihaćkog Muftijstva.

 

Kolektivno klanjanje dženaze održati će se 20. jula u Memorijalnom centru u Kamičanima, gdje će posmrtni ostaci stići u koloni tabuta, kojima će na tom putu počast odati građani USK.

 

Kako je rečeno na sastanku Organizacionog odbora ove godine posmrtni ostaci žrtava krenuće iz Sanskog Mosta, preko Ključa, Bosanskog Petrovca ,Bihaća, Bosanske Krupe, Bosanskog Novog, Prijedora gdje će im građani odati počast, prije ukopa u Memorijalnom centru u Kamičanima.