Količina zagađujućih čestica u Kantonu Sarajevo iznad graničnih vrijednosti

jjk

Od jutros se bilježi porast vrijednosti zagađujućih PM 10 čestica u Kantonu Sarajevo. Čestice na svim mjernim mjestima prelaze granične vrjednosti (50 mikrograma čestica po metru kubnom).

Najveće izmjerene satne vrijednosti PM10 danas u 13 sati zabilježene su na mjernoj stanici Vogošća. A iznose 130 μg/m3, te na mjernoj stanici Otoka-120 μg/m3. U Ilijašu je izmjereno 96 μg/m3 čestica, u Hadžićima 87 μg/m3, na Ilidži 76 μg/m3 i Vijećnici 65 μg/m3 čestica.

Iako usljed promjenjivih vremenskih uslova nisu ispunjeni uslovi za proglašenje “pripravnosti”, s obzirom na povećane vrijednosti PM10 čestica, ipak se preporučuje rizičnim grupama stanovništva – trudnicama, djeci, starijim osobama te hroničnim bolesnicima s plućnim i kardiovaskularnim oboljenjima da reduciraju kretanje i boravak vani.

PM čestice

Prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda i večeras se očekuju padavine. A za sutra se prognoziraju slične vremenske prilike. Zbog mogućnosti pojave temperaturne inverzije, sutra u jutarnjim satima, ne preporučuje se boravak vani osjetljivim kategorijama stanovništva.

Značajnije poboljšanje kvaliteta zraka očekuje se u petak. Ponajviše zbog vjetra i porasta temperatura, usljed čega dolazi do “razbijanja” inverzije i “čišćenja” zraka.

Čestice se sastoje od mikroskopskih tijela, koje su toliko male da mogu prodrijeti u pluća i izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. I PM10 (velike) i PM2.5 (male) čestice mogu uzrokovati zdravstvene probleme, posebno respiratorne bolesti (pluća i dišnih puteva).

Naročito opasne su PM2.5 čestice koje mogu da prodiru duboko u pluća jer se sastoje od otrovnih tvari (kao što su teški metali i organski spojevi koji uzrokuju rak). PM2.5 čestice mogu izazvati ozbiljne posljedice po zdravlje, veće nego PM10 , dakle dok PM10 priča završava na plućima, PM2.5 može proći od naših pluća i u naš krvotok. Tako će se raširiti po našem tijelu i to ih čini “nevidljivim ubicama”.

Izvor: