Koliko su bh. gradovi povezani sa svijetom?

Uvezanost sa što više destinacija, pristupačne cijene karata - čine savršenu kombinaciju za aerodrom grada u kojem živite. Provjerili smo koliko su bosanskohercegovački gradovi aviolinijama uvezani sa svijetom i da li će novi, najavljeni letovi, proširiti postojeću mrežu.

Iz Sarajeva u zimskom periodu možete letjeti za Zagreb, Istanbul, Minhen, Ljubljanu, Beograd, Dubai, Dohu, Beč, Stuttgart, Keln, Stockholm, Budimpeštu. Ljetna sezona donese nekoliko letova više za Sharjah, Zurich ili ljetovališta na turskoj obali.

Najavljuju se i novi letovi.

"Postoje najave za uspostavu letova prema Ateni. Tunis Air najavio je uspostavu letova prema Monastiru. Postoje najave za letove prema Skoplju, Ammanu, Bahrainu", kaže Sanja Bagarić-Arnaut.

Novoosnovana kompanija FlyBosnia, iza koje stoji investitor Al Shidi grupacije, najavljuje nove destinacije. Evropa i Bliski Istok su u fokusu.

"London i Franfurt naše su početne destinacije. Sa povećanjem broja aviona, uključit ćemo Rim, Pariz, Barcelonu, Bliski Istok - Rijad, Džedu, Beirut, Kuvajt. Očekujemo nabavku drugog aviona sredinom godine, treći također u toku godine. U narednih pet godina imat ćemo osam aviona, i letit ćemo za destinacije za koje postoji interes. Fokusirani smo na direktne letove", otkriva Chris Gabriel, CEO aviokompanije "FlyBosnia".

Prošle godine imao je sarajevski aerodrom najuspješniju poslovnu godinu, jer je opslužio preko milion putnika. Međutim, i dalje zaostaje za aerodromima u regiji. Na primjer, aerodromi u Zagrebu i Beogradu imali su milionitog putnika daleko ranije.

Milionitog putnika imao je beogradski aerodrom "Nikola Tesla" u aprilu, a zagrebački aerodrom "Franjo Tuđman" u maju, Međunarodni aerodrom Sarajevo - u decembru.

Po broju putnika Beograd je prvi u regiji, Zagreb je na drugom mjestu. Sarajevo je na desetom, nakon Splita, Dubrovika, Prištine i drugih gradova regije. Tuzla je trinaesta, Banja Luka osamnaesta, Mostar dvadeseti.

Prijestolnici nedostaju i jeftini letovi niskobudžetnih kompanija:

"Određeni otežavajući faktor za uspostavu niskobudžetnih letova jeste dvostruka taksa, kojom je opterećen sarajevski aerodrom. Osim putničkog servisa koji postoji na svakome aedromu, koji iznosi 18 eura i jeste prihod aerodroma, imamo putničku taksu, koju je uvela Vlada FBiH i koja ide za razvoj civilnog vazduhoplovstva. Linije uspostavljaju aviokompanije i to nakon što urade komercijalnu analizu tržišta, nakon što vide koliko će uspostavljanje određene linije biti isplativo", pojašnjava Bagarić-Arnaut.

Mostarski aerodrom najavljuje linije za Stuttgart i Dusseldorf u 2019.

Niskobudžetna kompanija WizzAir, Tuzlu povezuje sa 15 destinacija, u šest zemalja. RyanAir iz Banja Luke leti za Brisel, Memmingen, Berlin, i Stockholm.

Ministarstvo saobraćaja i veza RS najavljuje povezivanje Banja Luke i Moskve od aprila. Pregovara se sa privatnom aviokompanijom iz Rusije.

Aviosaobraćaj u Bosni i Hercegovini razvija se no i dalje sporijim tempom od zemalja u regiji.