Koliko u BiH košta da stavite masku i rukavice?

asd
Problema s nabavkom zaštitnih maski imaju i zdravstveni radnici.

Cijene zaštitnih maski i rukavica od početka izbijanja pandemije COVID-19 u Bosni i Hercegovini uvećane su nekoliko puta.

- Prije sam plaćao 100 komada rukavica 11 konvertibilnih marka. Prije nekoliko dana kada sam kupovao pogledam, a te iste rukavice, one plave, sada su 23 KM. One koje imaju puder unutra, one su tri marke jeftinije. Ne znam ko nas dere, ali dabogda bili bolji i zdraviji, a mi što prije crkli, kaže Milan, penzioner iz Banjaluke.

Vesna Pavlović, farmaceutkinja, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa da su prije pojave virusa korona cijene zaštitnih hirurških maski i rukavica bile niže nego trenutno.

- Prije izbijanja pandemije, početkom marta ove godine, cijene maske po komadu su bile 26 feninga, a rukavica 22 feninga po paru. Od početka pandemije cijene su vrlo varijabilne i različite od apoteke do apoteke, od dobavljača do dobavljača, kaže Pavlović.

Trenutne cijene maski su, navodi, od 99 feninga pa do 5 maraka, zavisno od apoteke, odnosno dobavljača i vrste maske.

- Što se tiče rukavica trenutno ih je teško nabaviti u apotekama i više ih ima u tržnim centrima, kaže Pavlović.

Problema s nabavkom zaštitnih maski imaju i zdravstveni radnici, rekao je direktor UKC Tuzla Vahid Jusufović.

- Trenutno imamo dovoljno medicinske zaštitne opreme, međutim hronično imamo problema sa zaštitnim rukavicama. Njih trenutno nema ni na tržištu, poprilično je teško dobiti, a veoma se brzo, i u velikim količinama troše. Rješavamo ovo skoro pa na dnevnoj osnovi. Snalazimo se kako znamo i umijemo, kazao je Jusufović.

I u sarajevskoj privatnoj apoteci kažu da su hirurške maske i rukavice poskupjele u odnosu na period prije pandemije korona virusa.

- Prije pandemije maske su bile 20 ili 30 feninga, a sadu su došle do 80 feninga ili marku, marku i deset, rekla je vlasnica apoteke.

Kako je objasnila ranije su na tržištu bile maske proizvedene u Kini, a sada se prodaju mnogo kvalitetnije maske, proizvedene u Bosni i Hercegovini ili uvezene iz Srbije.

Ona napominje da su proizvođači formirali cijene, te da su najskuplje maske bile jednu marku i trideset feninga.

Hiruške rukavice su odmah poskupjele, jer su uvozne. Međutim, napominje vlasnica privatne apoteke, sada i nije velika potražnja za rukavicama.

- Jedan komad je ranije koštao deset feninga, a sada petnaest, objašnjava ona.

Dobrivoje Vujičić, penzioner iz Banjaluke, smatra da su neki pandemiju iskoristili kako bi povećali cijene, kako zaštitne opreme tako i lijekova. Zbog toga, kaže, sve više kupuje potrebne lijekove u Srbiji gdje su jeftiniji nekoliko puta. Ističe da s prosječnom penzijom od 374 marke koja je isplaćeno u junu 2020. u Republici Srpskoj teško može nabaviti sve potrebne lijekove.