Kolumna: Znate li svoj tip kože?

koža
U narednom periodu portal Cazin.net će periodično objavljivati kolumne o zdravlju i koži. Ovo je prva kolumna koja govori o tipovima kože.

 

Slika 1.: REVIDERM pristup njezi kože lica

 

Šta sve trebamo znati o tipovima kože i je li tip kože jedina relevantna informacija za ispravnu njegu kože? Svakodnevno čitamo različite savjete kako njegovati kožu i veoma lako se pogubiti u moru informacija s obzirom da je beauty industrija najbrže rastuća industrija u svijetu. Svakodnevnim lansiranjem proizvoda, pod jačanjem influenserskog i marketinškog utjecaja , najčešće zaboravljamo osnove njege kože i zaboravljamo da ne odgovara svakom svaki proizvod te da da vaša rutina ne može biti identična rutini vaše prijateljice čak iako imate isti tip kože.

Zašto je tip kože uopće bitan?

Slika 2.: MAGIC TOUCH

Kako bi njega kože bila efikasna, veoma je bitno prepoznati tip kože i stanje kože te uskladiti odabir tretmana, proizvoda i načina njege s njenim svojstvima i potrebama.

Četiri osnovna tipa razlikuju se po tome koliko sebuma, odnosno kožne masnoće, koža proizvodi, a detektirati kojem tipu kože pripadate možete jednostavnim pregledom u ogledalu.

Malo ćemo se prisjetiti osnova – klasični tipovi kože na polju kozmetike su

1. Normalna

2. Suha

3. Dehidrirana

4. Masna koža

Jednostavnije rečeno, tip kože je vrsta kože s kojom smo se rodili, genetski je definiran i predstavlja trajno stanje kože.

Stanje kože se odnosi na stanje do kojeg smo doveli kožu upotrebom raznih preparata i tretmana.

Također, stanje kože je posljedica izloženosti vanjskim faktorima , razine vlažnosti kao i starenja.

Normalni tip kože ima najmanji broj ljudi na svijetu s obzirom na vanjske faktore savremenog svijeta te izloženost unutrašnjim i stresnim faktorima.

Odlikuju je pore normalne veličine, neosjetljiva je te ima normalnu rožnatost. Ima općenito dobar tonus, dobru elastičnu napetost i dobru cirkulaciju bez vidljivih kapilara. Sjaj kože je zdrav i prirodan.

Znakovi suhe kože su reducirana proizvodnja sebuma i reducirano znojenje, slabi hidrolipidni film, mala do normalna veličina pora, visokoosjetljiva je i bez sjaja, stalno ima osjećaj zatezanja te je moguće ljuštenje ili gruba površina kože.

Ključni znakovi dehidrirane kože su minimalno znojenje, smanjena elastična napetost, visoka osjetljivost, osjećaj zategnutosti, smanjeni sjaj, sitne bore te tendencija razvijanja milija.

S obzirom na naše dugogodišnje iskustvo u kozmetičkom svijetu, najčešće se susrećemo s klijentima koji ne mogu razlikovati ili nisu upoznati s tim da masna koža može da bude i dehidrirana.

Postoje 2 tipa masne kože i ona se stručno naziva sheborrhea i to:

• sheborrhea oleosa (masno – masna koža) i

• sheborrhea sicca (masno – suha koža).

Za oba podtipa kože su karakteristične proširene pore, masni sjaj, orožnjavanje te izbijanja (papule, pustule, komedoni – otvoreni , zatvoreni itd..). Ali kako ih razlikovati s obzirom da su oba tipa slična?

Sheborrheu Oleosu karakteriše debela i gruba koža, s masnim sjajem te velikim i proširenim porama te najčešće ima upalne procese ( papule, pustule, konglobatne akne) te se nikad ne ljušti.

Sheborrheu Sicca je tanka i osjetljiva koža, dosta reaktivna te se često ljuska u ovisnosti o godišnjem dobu i raznim faktorima , ima masnu T-zonu te je sklona zatvorenim komedonima, upalama i crvenilu.

Kad već znamo kakav tip kože imamo, najbitnije kod korištenja proizvoda je da daju vlagu te da smanje utjecaj vanjskih faktora i slobodnih radikala, ali i da se ne koriste krivi proizvodi.

ŠTA JE TO PROFESIONALNA ANALIZA KOŽE LICA?

Slika 3.: Profesionalna analiza kože lica pomoću Magic max tehnologije

Tip kože može se odrediti jednostavnim pregledom, pa većina osoba može jednostavnim pogledom u ogledalo detektirati kojem tipu pripada njihova koža. Stanja kože također se mogu zamijetiti golim okom, ali za potrebe detaljne analize stanja kože i maksimalan učinak estetskih tretmana ali i maksimalnu dobrobit od proizvoda ipak je potrebno upotrijebiti najsuvremeniju tehnologiju za procjenu stanja kože.

Takav uređaj, koristimo u našem medicinsko – kozmetičkom centru Magic Touch, koji je jedinstven na našem prostoru, kako bismo precizno saznali sve detalje o tipu vaše kože, načinu na koji koža stari i koje posljedice reaktivnosti i starenja je potrebno ukloniti – čak i prije nego postanu vidljive golim okom.

Uređaj će detaljno analizirati tip i stanje vaše kože, detektirati lokaciju, broj i izgled svake, pa i najmanje nesavršenosti i ukazati na postojanje UV oštećenja. Analizirat će i teksturu kože i tako kreirati neprocjenjiv izvor informacija kako bismo odredili šta je koži doista potrebno.

Koža svakog klijenta je drugačija i kao takva, treba imati i individualan pristup. Dobro odabrani tretmani i prilagođena njega usporavaju proces starenja, smanjuju trganje kolagenskih i elastinskih vlakana, uklanjaju posljedice suhoće ili masnoće kože , čuvajući prirodnu ljepotu i sjaj kože.

Nadamo se da vam se svidjela ova kolumna koja ima za cilj da vam jednostavnim jezikom i primjerima približim neke osnovne činjenice koje se tiču njege i održavanja kože lica i tijela u prevenciji starenja, da vas educiramo i potaknemo na brigu o sebi te na logično razmišljanje.

Također, kolumna ima za cilj da postavljate svoja pitanja , nedoumice ili primjere na koje ćemo vam odgovarati te da nam predložite teme o kojima biste voljeli čitati s obzirom da ćemo vam o zanimljvim temama pisati svake dvije sedmice.

S obzirom na početak našeg i vašeg zajedničkog druženja poklanjamo 3 kupona za BESPLATNU analizu kože lica. Svoje podatke možete poslati na info@magictouch.ba a mi ćemo vam se javiti s informacijom o zakazanom terminu.

Napisala: Meliha Klopić Murtić; bacc zdravstva REVIDERM specijalista za kožu; inovator i vlasnik BH prirodne kozmetike MAGIC TOUCH