Kome treba maska, a kome zdrav razum? Evo kada maska postaje izvor zaraze

.
Roditeljima je rečeno da učenici od petog do devetog razreda i srednjoškolci moraju na nastavi nositi maske

 

Saga zvana polazak u školu se nastavlja. Hiljade neodgovorenih pitanja, neodgovornost odgovornih, hodanje po jajima, odluke kojima bi svi trebali biti zadovoljni, roditeljima je preko glave. Tvrde kako se ne žele petljati u struku, ali na odgovore kako je neka odluka rezultat “nekih studija” ne žele pristati.

 

Stariji učenici

Jedna od takvih odluka koja je saopćena roditeljima prilikom roditeljskih sastanaka je da učenici od petog do devetog razreda osnovne škole, odnosno učenici prvog i četvrtog razreda srednje škole, moraju tokom nastave nositi zaštitne maske. S obzirom na to da učenici nižih razreda tokom nastave ne nose maske, ali i s obzirom na to da su stariji učenici duže na nastavi, odluka je za većinu roditelja neprihvatljiva.

 

 

- Moje dijete pohađa srednju školu u općini Centar, a živimo u Hrasnici. Masku mora imati u autobusu, pa u tramvaju, a onda pet sati tokom nastave i nazad kući. To je neprihvatljivo, rekla je jedna zabrinuta majka.

Nažalost, većina škola je smjernicu prihvatila kao nešto obavezno i svi su u obavijestima naveli da je nošenje maske obavezno.

- Dobili smo jasnu uputu da učenici i profesori moraju nositi maske. Svjestan sam da je to teško provesti i zabrinut sam da li je odluka sa aspekta zdravlja učenika ispravna. Međutim, ona je na snazi i morat ćemo je ispoštovati, rekao je Benjamin Hedžić, direktor Gimnazije Obala, koji je dodao da nije imao vremena pročitati kompletan tekst smjernica, pa samim tim niti se upoznati na kojem istraživanju, studiji i zaključcima je odluka donesena.

 

Pulmolog dr. Edo Selimić smatra da je rizik nenošenja maski isti kod djece od šest i 16 godina, te da bi pravila trebala važiti za sve

 

 

Iako učenici u ponedjeljak trebaju biti u klupama, ni direktor OŠ “Avdo Smailović” nije upoznat sa kompletnim tekstom studije i smjernicama. Odluku o nošenju maski će donijeti do ponedjeljka.

- Nisam stigao detaljno proučiti tekst, ali ćemo se pridržavati smjernica, rekao je Hasim Baždar, direktor OŠ “Avdo Smailović”.

I učenici OŠ Hrasno će na nastavu pod maskama.

- Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a smo dobili smjernice da moraju nositi maske i ja sam to shvatila kao obavezu, istakla je Nermina Planinčić, direktorica ove škole.

U OŠ “Osman Nuri Hadžić” smjernice su detaljno proučene, ali prije nego se donese konačan stav, potražiće detaljnu uputu Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a.

 Ne znam koliko će učenici moći pratiti čas i biti koncentrisani. Tražićemo dodatno objašnjenje, istakao je Ševal Dudević, direktor OŠ “Osman Nuri Hadžić”.

Anis Krivić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a, naglasio je da je riječ o jednoj od epidemioloških preporuka.

- Tražio sam konkretno tumačenje smjernica Zavoda za javno zdravstvo KS-a i čim ga dobijem, škole će biti obaviještene, rekao je ministar Krivić.

Bakir Nakaš, penzionisani infektolog, smatra da maska postaje izvor zaraze, ne koronavirusa, nego drugih gljivičnih i virusnih infekcija ukoliko se koristi i odlaže neadekvatno.

 

Ultravioletna svjetla

- Ako želimo da maske imaju efekat, one se moraju mijenjati. Ukoliko se maska ovlaži, a to se dešava već nakon dva-tri sata korištenja, njihov efekat je katastrofalan. Mora se propisati način odlaganja maski, ali i mjesto gdje se odlažu jer su one nakon korištenja zaraženi, infektivni materijal. Mora se znati koje su maske preporučene i koliko dugo se mogu nositi, jer ako se nose duže od dozvoljenog, postaju izvor drugih infekcija. Kod nas je pravilo Kriznog štaba donijeti naredbu i sistem kažnjavanja, ništa uz to, što je ustvari jednako važno. Ako je između djece udaljenost 1,5-2 metra, nema potrebe da satima sjede pod maskama, rekao je Nakaš. On smatra da bi se Krizni štab trebao početi baviti i kontrolom, odnosno propisivanjem dezinfekcionih sredstava koja se koriste, jer su neka od njih toksična. Nakaš napominje da postoje ultravioletna svjetla koja se koriste u hirurškim ambulantama i sterilišu zrak, što bi bilo mnogo sigurnije.