Komisija Komore potvrdila grešku liječnika u slučaju smrti dječaka iz Metkovića

Komisija Hrvatske liječničke komore završila je svoj nalaz oko smrti dječaka Gabrijela iz Metkovića. Iako je inspekcija Ministarstva zdravstva već utvrdila da su liječnici učinili brojne propuste tijekom zbrinjavanja dječaka koji je preminuo, Hrvatska liječnička komora provela je i svoju istragu.

Kako je doznao  RTL, komisija Hrvatske liječničke komore zaključila je da je neposredno nakon postavljanja dijagnoze invazivnog oblika infektivne bolesti u izvanbolničkom liječenju pacijenta nastupio stručni propust u zbrinjavanju krvožilnog urušaja te zatajenja disanja.

No, komisija dodaje kako se temeljem toga ne može sa sigurnošću reći bi li pravovremeno i drukčije liječenje dovelo do drukčijeg ishoda. "No vrlo je izvjesno kako pravovremeno i ispravno liječenje septičnog urušaja u ranoj fazi razvoja povećava vjerojatno povoljnog kliničkog ishoda liječenja", objavio je RTL.

Liječnička komora o smrti dječaka: Treba uzeti u obzir da je bio vikend

Podsjetimo, u petak je predsjednik Hrvatske liječnike komore dao izjavu za medije komentirajući nalaz Ministarstva te najavljujući vlastitu inspekciju smrti dječaka.

"Obdukcijski nalaz Komori je dostavljen jučer, odmah potom je proslijeđen članovima komisije za stručni nadzor i u narednim danima komisija će definirati mišljenje o ovom događaju. Ono što treba uzeti u obzir kod razmatranja ovog konkretnog predmeta je da se zbrinjavanje preminulog pacijenta događalo u ordinaciji koja je više od 100 kilometara udaljena od najbliže bolničke ustanove u RH, da se zbrinjavanje, inicijalno liječenje i dijagnostika događala vikendom, kad je ograničena dostupnost laboratorijske i radiološke dijagnostike a isto tako kada je ograničena dostupnost specijalističke skrbi u smislu pedijatrijske skrbi i da se prema preliminarnim informacijama radilo o brzom progresivnom kliničkom tijeku same bolesti. Mišljenje koje će stručna komisija donijeti, odnosno evaluacija tog mišljenja, ukoliko se unutra pronađu elementi za pronalaženje propusta u stručnom radu liječnika, isto će biti predmet odlučivanja nadzornog povjerenstva HLK, koje će potom utvrđivati eventualnu opravdanost pokretanja zahtjeva za disciplinskim postupkom pred Časnim sudom HLK za svakog involviranog liječnika", rekao je šef Komore Luetić.