Komisija Medicinskog fakulteta predala dokumente o Sebijinoj diplomi UNSA-i: U januaru odluka

.
Paralelno radimo i na izradi statuta jer je novim Zakonom o visokom obrazovanju uvedena mogućnost da Univerzitet može oduzeti diplomu, kazao je rektor Škrijelj

 

Ad hoc komisija Medicinskog fakulteta u Sarajevu dostavila je Univerzitetu u Sarajevu (UNSA) dokumentaciju o diplomi Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), a Senat UNSA-e će se o ovome očitovati u januaru, potvrđeno je za "Avaz".

Podsjetimo, Senat UNSA-e je 10. novembra raspravljao o diplomi direktorice KCUS-a, kada su Medicinskom fakultetu dali rok od mjesec da pošalju svu dokumentaciju u vezi s tim.

- Medicinski fakultet je formirao ad hoc komisiju. Pregledali su dokumentaciju i dostavili izjašnjenje, koje su, prije nego što su ga dostavili nama, razmatrali na Vijeću Medicinskog fakulteta. Prema njihovim tvrdnjama, smatraju da je sve uredu. Proslijedili su to Univerzitetu, ali su prije toga to pustili u medije - kazao je za „Avaz“ prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu.

No, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je, s druge strane, otkrila da su inspektorima na okolnosti priznavanja položenih ispita na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu predočena dva lista tzv. reciklažnog papira na kojima je rukom napisano/nabrojano (na engleskom jeziku) 10 ispita s ocjenama prema kopiji indeksa te 9 naziva predmeta (na maternjem jeziku) bez ocjena.

- Oba dokumenta proslijeđena su Univerzitetu. Sada pravna služba Univerziteta vrši analizu podataka i iz jednog i iz drugog dokumenta, a u tom dijelu ćemo se, kao Univerzitet, odrediti kako smo i zacrtali - rekao je rektor Škrijelj.

Kako je dodao, paralelno rade i na izradi statuta jer je novim Zakonom o visokom obrazovanju uvedena mogućnost da Univerzitet može oduzeti diplomu.

FOTO: AVAZ