Štrbački buk i kompleks slapova u Martin Brodu uskoro na tentativnoj listi UNESCO-a

U ponedjeljak, 18. marta 2019. godine, u Sarajevu je održana sjednica Državne komisije za odnose sa UNESCO-m, kojoj su prisustvovali sekretar Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Sabina Šahman Salihbegović, i direktor J.P. Nacionalni park "UNA", Amarildo Mulić.

Nakon izvršene prezentacije, elaboracije i datih obrazloženja članovi ove komisije su jednoglasno prihvatili finalni popunjeni obrazac na osnovu kojeg će Milančev vodopad sa kompleksom slapova i sedrenih barijera, a koji se nalazi u mjestu Martin Brod u Nacionalnom parku "UNA", biti uvršten na Tentativnu listu za upis u Registar svjetske prirodne baštine pri UNESCO-u.

U narednoj fazi i nakon usaglašavanja sa nadležnim institucijama Republike Hrvatske biće pripremljena dokumentacija u cilju uvrštavanja i vodopada Štrbački buk na Tentativnu listu sa istim ciljem vezanim za upis i ovoga prirodnog bisera Nacionalnog parka "UNA" u Registar svjetske prirodne baštine.

Ovo će dati novi iskorak i pečat u zaštiti i promociji dva krajiška bisera, ali i Nacionalnog parka u cjelini, te stvaranje brenda NP Una i njegovo pozicioniranje na svjetskoj ekološkoj i turističkoj mapi. Time Nacionalni park Una ne bi bila više samo bosanskohercegovačka, već evropska i planetarna vrijednost.

Tentativna ili privremena lista (lista potencijalnih dobara) predstavlja inventar dobara koja se nalaze na teritoriji države, a ona ih smatra pogodnim za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a. Države članice u svoje tentativne liste uključuju ona dobra koja smatraju kulturnom i/ili prirodnom baštinom od izuzetne univerzalne vrijednosti i koja namjeravaju da nominuju tokom narednih godina. Nominacije za Listu svjetske baštine se ne razmatraju ukoliko se nominovano dobro već ne nalazi na tentativnoj listi države.

Od 1972. godine kada je usvojena Konvencija za zaštitu svjetske kulturne i prirodne baštine, do danas je na UNESCO Listu svjetske baštine upisano ukupno 1092 dobara (845 kulturnih, 209 prirodnih i 38 mješovitih). U skladu sa ovom konvencijom, upisana dobra predstavljaju dio svjetske baštine sa izuzetnom univerzalnom vrijednošću. Upisana dobra iz Bosne i Hercegovine na UNESCO-ovoj Listi svjetske baštine su most Mehmed-paše Sokolovića u VišegraduPodručje Starog mosta starog grada Mostara i Stećci – srednjovjekovni nadgrobni spomenici.

Uz to, na tentativnoj listi dobara koje zemlja može nominirati u budućnosti, se nalazi još devet dobara iz BiH. Tentativna ili privremena lista (lista potencijalnih dobara) predstavlja inventar dobara koja se nalaze na području države, a ona ih smatra pogodnim za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a. Države članice u svoje Tentativne liste uključuju ona dobra koja smatraju kulturnom i/ili prirodnom baštinom od izuzetne univerzalne vrijednosti i koja namjeravaju nominirati tokom narednih godina.

Dobra iz BiH koja se trenutno nalaze na Tentativnoj listi: Prirodno graditeljska cjelina Jajca (10.3.2006), Sarajevo – jedinstveni simbol univerzalne multikulturalnosti – trajno otvoreni grad (1.9.1997), Povijesno urbano područje Počitelj (2.1.2007), Prirodno i urbano područje Blagaj (11.12.2007), Prirodno i povijesno područje Blidinje (11.12.2007), Prirodno i povijesno područje Stolac (11.12.2007), Pećina Vjetrenica (22.11.2004)., Prašuma Perućica (2017), Židovsko groblje u Sarajevu (2018).