Komšić i Džaferović s PSO-om Vijeća EU: Unija nije kompletna bez Zapadnog Balkana

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović primili su predstavnike Političkog i sigurnosnog odbora (PSO) Vijeća Evropske unije. Ovom prilikom članovi izaslanstva PSO-a jasno su iznijeli stav da bez cijelog Zapadnog Balkana Evropska unija ne može biti kompletna, na čemu su im se domaćini zahvalili.

Na početku susreta članovi Predsjedništva BiH su poželjeli dobrodošlicu izaslanstvu PSO-a koje čine predstavnici svih 28 država članica EU, kao i predstavnici Evropske komisije i Generalnog tajništva Vijeća EU. Izaslanstvo je predvodila predsjedavajuća PSO-a Sofie From-Emmesberger.

Predstavnici PSO-a su čestitali članovima Predsjedništva BiH izbor u Predsjedništvo BiH, pozdravivši snažnu opredijeljenost sve trojice članova Predsjedništva BiH za evropskim integracijama, koja se mogla čuti u inauguralnim govorima. Zahvalili su se na sudjelovanju BiH u operacijama EU za upravljanje krizama, kao što je Trening misije Evropske unije (EUTM) u Srednjoafričkoj Republici, gdje su od jula 2017. godine i pripadnici Oružanih snaga BiH. 

PSO je odgovoran za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku EU (ZVSP) i za zajedničku sigurnosnu i odbrambenu politiku (ZSOP). Upravo u tom kontekstu članovi Predsjedništva BiH su naglasili daljnju posvećenost saradnji Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom u oblasti ZVSP-a i ZSOP-a. Istaknuli su da je Bosna i Hercegovina pouzdan, ozbiljan i odlučan partner Evropskoj uniji i njezinim državama članicama u jačanju evropskog sigurnosnog prostora, posebno u borbi protiv organiziranog kriminala, te kako u BiH postoji nulta stopa tolerancije spram terorizma.
 

Ocijenivši da regionalna saradnja nema alternative, članovi Predsjedništva BiH su naglasili da Bosna i Hercegovina aktivno doprinosi regionalnim naporima na jačanju sigurnosti i vladavini prava. Članovi Predsjedništva su istaknuli da je za Bosnu i Hercegovinu i Jugoistočnu Evropu ključno, zbog zajedničke koristi, stabilnosti, prosperiteta, ali i ukupne geostrateške realnosti, da se Evropska unija i dalje fokusira na evropske integracije Bosne i Hercegovine. Također, istaknuli su da je EU perspektiva glavni pokretač svih reformskih procesa u BiH, što može biti učinkovito za daljnju dinamiku reformskih procesa, a sukladno evropskoj pravnoj stečevini. 

Sastanku je u ime predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika prisustvovala savjetnica za vanjsku politiku u Uredu predsjedavajućeg Ana Trišić-Babić.