Dodik: Komšić ima krizu legitimiteta

Predsjednik manjeg bh. entiteta i novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da Željko Komšić ima krizu legitimiteta jer treći put postaje hrvatski član Predsjedništva glasovima Bošnjaka i ta činjenica može da objasni njegove izjave koje daje otkako je izabran na tu funkciju.

Na pitanje Srne da prokomentira Komšićevu izjavu da je "Srbiji granica na Drini i da to poštuju da ne bi bilo kakvih problema", Dodik je rekao da RS poštuje Ustav i Dejtonski sporazum i dobro zna gdje su granice, pa i granica na Drini, na koju Komšić upozorava Srbiju.

- Ta granica je tužna činjenica za sve Srbe, pa i mene. Zato volimo da kažemo da Drina za Srbe nije granica koja razdvaja, ona je samo jedna rijeka koja spaja naš narod, i to Komšić odlično zna, kao što zna da on protiv toga ne može ništa uraditi - istakao je Dodik.

On je naglasio da Komšić nema političku snagu niti ustavna ovlaštenja da bi bilo kome slao poruke - ili ćete ovako ili će biti problema.

- Srbija je za RS od prvorazredne važnosti, što je i sam Dejtonski sporazum uvažio, tako da i tu Komšićevu izjavu stavljam u kontekst krize legitimiteta. On nije neko ko može da drži lekcije ni u RS, a kamoli Srbiji, svjestan je vlastite nebitnosti, zato tako i govori - konstatirao je Dodik.

Govoreći o Komšićevoj tvrdnji da o putu BiH u NATO savez "Dodik ne može govoriti u ime srpskog naroda, već samo u ime svoje stranke ili eventualno u ime onog broja ljudi koji su glasali za njega", predsjednik RS je podsjetio da odluka o ulasku BiH u NATO nikada nije donesena, što Komšić odlično zna, kao što zna da je Narodna skupština RS izglasala Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, koja njega kao člana Predsjedništva BiH obavezuje.

- Komšić ne bi smio suditi po sebi, kome Hrvati osporavaju da može da govori u njihovo ime. Za razliku od njega, mene je srpski narod u BiH sa oko 370.000 glasova upravo i ovlastio da govorim u njihovo ime. Ustav BiH ne poznaje građanskog člana Predsjedništva BiH iza koga se Komšić pokušava sakriti. Ja sam legalno i legitimno srpski član Predsjedništva i ja znam u čije ime govorim. Zna li on? E, to treba pitati njega. Samo da njegov odgovor bude u skladu s Ustavom BiH - poručio je Dodik.