Komšić: Prvog marta 1992. godine nismo se dijelili na lijeve i desne

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u svom govoru povodom Dana nezavisnosti BiH kazao je da je BiH kroz vijekove uvijek bila prepoznatljiva po svojoj historijskoj borbi za očuvanje nezavisnosti, suvereniteta i integriteta, te po dobrim ljudima koji su živjeli i danas žive u njoj.

Komšić je na početku pozdravio građane Bosne i Hercegovine, i sve Bosance i Hercegovce u dijaspori, te im uputio čestitku povodom obilježavanja značajnog dana za Bosnu i Hercegovinu, 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

"Naša zemlja je kroz vijekove uvijek bila prepoznatljiva po svojoj historijskoj borbi za očuvanje nezavisnosti, suvereniteta i integriteta, te po dobrim ljudima koji su živjeli i danas žive u njoj. Datumi 29. februar i 1. mart ostat će zauvijek zapisani u našoj istoriji, jer tih dana većina građana naše zemlje jasno je dala svoj glas za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Pitanje koje im je bilo postavljeno tada svima je dobro poznato, a glasilo je: 'Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?'. Ne škodi da stalno ponavljamo ovo pitanje, jer je ono podsjetnik na to kakvu su zemlju željeli njeni građani, a vjerujem da je žele i danas", kazao je Komšić.

"Iako smo za potvrdan odgovor na ovo pitanje platili visoku cijenu, i, nažalost, pretrpjeli ogromne gubitke, zajedno smo se, tada, uspjeli odbraniti od onih koji su pokušali narušiti nezavisnost, integritet i suverenitet naše zemlje. Nažalost, ta borba za zemlju po mjeri ondašnjeg referenduma i danas traje, čini se, većim intenzitetom nego ikada. Prvog marta 1992. godine nismo se dijelili na lijeve i desne, na liberalne i konzervativne, na urbane i ruralne, nego smo se svi zajedno, voljom većine građana, odlučili za nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, za građansku Bosnu i Hercegovinu".

Kako je naveo, ni danas se ne trebamo, kada je riječ o državi Bosni i Hercegovini, dijeliti u ideološke tabore.

"Svi zajedno moramo raditi na jačanju Bosne i Hercegovine kao građanske države, države ravnopravnih pojedinaca i ravnopravnih kolektiviteta. Bosna i Hercegovina je sačinjena od različitih identiteta, ali iznad svega, Bosna i Hercegovina je identitet. Identitet viševijekovne tolerancije i zajedničkog života svih njenih stanovnika. Tako je bilo, tako je i sada, tako će, uprkos svemu, i ostati. Danas, 27 godina poslije, kada postoje intencije i pokušaji pojedinaca da ponovo naruše tu nezavisnost, mi moramo aktivno raditi i izboriti se protiv njihovih kontroverznih ideja o podjeli po bilo kojoj osnovi. Ova domovina je naša, druge nemamo i zato imamo obavezu raditi u njenu korist, raditi u korist njenih građana, osigurati im dostojanstven život i jednaka prava. To moramo zbog naše omladine, ali i budućih generacija koje će se rađati i nastanjivati u ovoj zemlji, trebamo iskoristiti potencijale koje imamo i zajedno napraviti drugačiju zemlju – zemlju za sve nas",poručio je Komšić.

"Svjestan sam, a vjerujem i većina vas, da ne možemo riješiti sve probleme preko noći. Trebamo, i obavezni smo svi, iskoristiti priliku da Bosnu i Hercegovinu napokon uvedemo u NATO i Evropsku uniju. To je put koji omogućava građansku državu, sigurnu državu u kojoj će svim građanima biti osigurana temeljna ljudska prava. Bosna i Hercegovina je nesporno dio evropskog prostora i zaslužuje da bude dio velike evropske porodice. Ona je to geografski, ona to mora postati i praktično, uvažavajući sve evropske standarde i demokratske vrijednosti. Uvjeren sam da imamo dovoljno energije i potencijala da to postignemo, zajedno. Dragi prijatelji, zahvaljujem vam što ste ovdje večeras sa nama. Još jednom čestitam svima Dan nezavisnosti, sa željom da ovaj praznik uskoro počnemo obilježavati na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine".