Nedžad nakon eksplozije “nije jaukao” : Komšije policiji dale ključnu informaciju

Nedžad Čaušević (41), osumnjičeni za jutrošnje ubistvo žene u sarajevskom naselju Nedžarići izvršio je samoubistvo, a detalji ovog slučaja kojeg je danas javnost u BiH pozorno pratila već su u velikoj mjeri poznati.

On je ubio Sanelu Trstenu, zaposlenicu KJKP Park, sa kojom je bio u emitovnoj vezi, te se pretpostavlja da je riječ o ljubomori.

Nakon ubistva, dao se u bijeg, a policija ga je locirala kod sela Šerifići, na području Istočne Ilidže. Kada je uočio veliki broj policajaca, oduzeo je sebi život aktiviravši ručnu bombu u šumi, nedaleko od pomenutog sela Šerifići.

Kako je saopštio ranije MUP KS, u potrazi za Čauševićem bile su sve raspoložive snage, te je akcija bila izvedena u koordinaciji sa OSA-om BiH, te MUP-om RS-a.

Nakon ubistva u Nedžarićima, policija je vrlo brzo došla do podataka o vozilu kojeg je vozio Čaušević. Locirano je na području Krupca, a prilikom potrage korištene su i nadzorne kamere.

Nakon što je automobil lociran, policija je odmah opkolila i kuću u Šerafićima, te putem megafona pozvala Nedžada da se preda. Nakon kratkog vremena utvrđeno je da se on ne nalazi u kući.

Tada policija dolazi do ključnih saznanja nakon razgovora s komšijama. Oni otkrivaju kako bjegunac posjeduje zemlju na suprotnoj strani brda, te da tu često boravi. Policijske snage se odmah upućuju na taj lokalitet, te na šumskom putu pronalaze njegov “golf 2”.

Kada su uočili da u automobilu nema oružja, znali su da je Čaušević naoružan.

Prema tvrdnjama izvora koji je bio uključen u potragu, kada je uočio da ga je policija pronašla ispalio je jedan hitac. Nije poznato da li je pucao u pravcu policije ili uzrak, ali nepunih pola minute poslije toga odjeknula je eksplozija.

Policija je pri tome opkolila cijelo područje, te 200 metra od vozila locirala Čauševićevo tijelo. Kako tvrdi izvor iz potrage, nije jaukao, niti je davao znakove života. Utvrđeno je da se raznio “kašikarom”, a rane su uočene na desnoj šaci koja je bila raznesena, butini, te glavi. U lijevoj ruci mu je ostao osigurač od bombe.