Kon: Zdravstveni sistem u Srbiji na ivici opstanka

kon
Zemlje regije Zapadnog Balkana pogođene su korona virusom mnogo više nego što je to bilo početkom pandemije.


Zemlje regije Zapadnog Balkana teško su pogođene korona virusom, sa visokom stopom dnevnih zaraza i smrtnih slučajeva, mnogo više nego što je to bilo početkom pandemije u proljeće.

Vlade upozoravaju da ekonomije ne mogu izdržati nova potpuna zatvaranja, zbog čega epidemiolozi upozoravaju da je jedino rješenje da se građani individualno pridržavaju epidemioloških mjera, poput nošenja maski, redovne higijene, držanja distance, izbjegavanja okupljanja, naročito u javnim zatvorenim prostorima.

Najviše smrtnih slučajeva dosad je zabilježeno u Bosni i Hercegovini, više od 2.000. U sjevernoj Makedoniji je preminulo 1.376 pacijenata zaražnih korona virusom, prema podacima od utorka. U Hrvatskoj je od početka pandemije preminulo 1.113, u Srbiji 1.054, u Crnoj Gori 405 osoba.

 

'Virus ušao u porodice'

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je danas da je zdravstveni sistem Srbije na ivici opstanka i apelovao na sve građane, pogotovo mlade, da poštuju mjere za suzbijanje širenja korona virusa.

Upitan za eventualno uvođenje novih mjera, Kon je za Radio televiziju Srbije rekao da će postojeće, ukoliko se budu sprovodile, dati rezultate, prenijela je agencija Tanjug.

"Pričati o tome šta bi moglo još, teško da ima šta više. Okupljanja su dozvoljena do petoro ljudi, što znači da je apsolutno svako okupljanje zabranjeno", rekao je Kon, koji smatra da policijski sat nije potreban.

On je rekao da je siguran da će nove protivepidemijske mjere dati efekta.

"Pitanje je samo koliko će se to videti u ciframa, zbog toga što je virus već prodro u porodice. To je suština", rekao je Kon.

 

Crna Gora kasni sa nekim mjerama

U međuvremenu, direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić upozorio je da Crna Gora kasni sa nekim mjerama, posebno u Podgorici, gdje je došlo da širenja epidemije korona virusa.

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore ranije su također saopćili da su nezadovoljni zbog kršenja pooštrenih antipandemijskih mjera, apelujući na nadležne institucije da neposlušni građani budu sankcionisani.

Pogoršanje situacije, upozorili su, dovest će do toga da pomoć neće moći da bude pružena svim građanima kojima bude potrebna zdravstvena zaštita.

U apelu da nadležni predano i neselektivno primjene sankcije, iz Instituta upozoravaju da su broj inficiranih i preopterećenost zdravstvenog sistema pokazatelji alarmantnosti situacije sa korona virusom u Crnoj Gori.

Crna Gora ima približno 10.000 aktivnih inficiranih osoba, prema podacima web stranice Worldometers.

"Imajući u vidu izuzetno složenu situaciju i stepen ugroženosti zdravlja naših građana, Institut za javno zdravlje je predložio potpuno zatvaranje na period od tri do četiri sedmice. Sugerisani model bi doveo do smanjenja lokalne transmisije i pada broja novoinficiranih na dnevnom nivou", naveli su u saopštenju.