Konačno: BiH imenuje koordinaciono tijelo za Trgovsku goru

trg
Vijeće ministra BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o stanju i aktivnostima u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Čerkezovac, Trgovska gora, opština Dvor, Republika Hrvatska.

 

Zahtjev za formiranjem Pravnog tima i ovakvog Koordinacionog tijela na nivou BiH uputio je u septembru prošle godine Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i koordinator Inicijative Trgovska mora - reci, ne može, koja je organizirala i javne proteste gradjana u Bosanskom Novom - Novom Gradu i potpisivanje peticije širom BiH i na internetu protiv namjere Republike Hrvatske da izgradi odlagalište otpada na granici sa BiH, u Trgovskoj gori.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa pripremiće i Vijeću ministara BiH na usvajanje dostaviti Prijedlog odluke o imenovanju koordinacionog tijela za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore.

Ministarstvo spoljnih poslova intenziviraće diplomatske aktivnosti kako bi se sprječili pokušaji da centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada bude lociran na padinama Trgovske gore.  Izgradnja odlagališta na Trgovskoj gori, suprotno Espoo konvenciji i drugim međunarodnim aktima koje su potpisale BiH i Hrvatska, mogla bi ugroziti 250.000 stanovnika u 13 opština u slijevu rijeke Une i imala bi izrazito negativan uticaj na životnu sredinu u BiH. Istovremeno, predstavlja ozbiljan bezbjednosni problem, s obzirom da je riječ o vrlo trusnom području.