Postignut dogovor u Sarajevu, Konaković neće biti premijer

Postignut dogovor u Sarajevu, Konaković neće biti premijer Naša stranka će predložiti premijera i to će, najverovatnije, biti Edin Forto, dok će Konaković vjerovatno biti predsjedavajući Skupštine KS.

Predstavnici šest stranaka koji žele formirati vlast u KS (SDP, DF, Naša stranka, SBB, Narod i pravda, NBL) uspostavili su načelni dogovor o raspodjeli resora.

Lijevom bloku stranaka pripast će šest ministarstava i premijer, a strankama “političkog centra” šest ministarstava i mjesto predsjedavajućeg Skupštine KS, piše Dnevni avaz.

Prema istom izvoru, Elmedin Konaković neće dobiti premijersku funkciju, na kojoj je bio dok je bio član SDA do prije nekoliko mjeseci, kada je smijenjen.

Naša stranka će predložiti premijera i to će, najverovatnije, biti Edin Forto, dok će Konaković vjerovatno biti predsjedavajući Skupštine KS.

Bloku koji čine Narod i pravda, SBB i NBL, pripala su sljedeća ministarstva: Ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo za boračka pitanja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede i Ministarstvo obrazovanja i nauke.

Prema informacija iz izvora pregovarača, čelnike dva ministarstva će imenovati SBB-a, to su kultura i sport, te boračka pitanja, a od preostala četiri, kako je načelno dogovoreno, resor finansija pripada Narodu i pravdi, obrazovanje NBL-u. Ostaje da se predstavnici ove dvije stranke dogovore o privredi i Ministarstvu unutrašnjih poslova. Od ta dva jedan resor će sigurno pripasti Narodu i pravdi, dok kod drugog postoji mogućnost da ove dvije stranke zajedno, u dogovoru, imenuju ministra.

Lijevom bloku stranaka pripali su Ministarstvo za socijalna pitanja, Ministarstvo za saobraćaj, Ministarstvo prostorng uređenja, Ministarstvo pravde, Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture, te Ministarstvo zdravstva.