Konaković o odlagalištu otpada na Trgovskoj Gori: Po svaku cijenu zaštiti životnu sredinu

konaković
Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković izrazio je uvjerenje da će problem odlagališta za nuklearni otpad na Trgovskoj gori biti riješen na diplomatski način, ali i da je jedna od opcija pravni proces.

 

Konaković je u izjavi Srni rekao će nadležni u BiH učiniti sve kako bi zaštitili taj prostor BiH od bilo kakvog negativnog uticaja, te da se spremno ići i u pravni proces ukoliko ne bude drugog načina.

"Pravni tim je pripremio neka rješenja. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i ja planiramo vrlo brzo da zajedno putujemo u Hrvatsku i tražimo trilateralni sastanak sa Slovenijom kojoj je ova tema vrlo značajna", najavio je Konaković.

On je rekao da je sa Košarcem razgovarao o problemu Trgovske gore, te da je prilikom nedavne posjete Hrvatskoj, tamošnjim vlastima, prenio stav BiH o značaju rješavanja tog ekološkog pitanja.

"Nadam se da ćemo ovaj nivo rješavati na nivou diplomatije i da nećemo morati ići u neke arbitraže i pravne procedure", poručio je Konaković.

On je izrazio punu podršku nadležnom Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i komisijama, te poručio da im je na raspolaganju.

Košarac je izjavio da Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nije dostavljena nikakva zvanična informacija od Hrvatske u vezi sa zahtjevom za izdavanje uputstva o sadržaju studije o utjecaju na okolinu o Centru za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, te da je naložio Pravnom i Ekspertskom timu da promptno i prioritetno reaguju u cilju zaštite interesa građana Republike Srpske i Federacije BiH.

On je ocijenio da je nedopustivo da Hrvatska plasira u javnost dezinformacije da je obavijestila nadležne institucije u BiH, a da pri tome Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nema zvaničnu informaciju