Konaković opkoljava Sarajevo: Pristupaju mu SDA-ovi načelnici prigradskih općina

Elmedin Konaković se udaljava od Bh. bloka i kreće sam u opkoljavanje Sarajeva vrbujući trojicu SDA-ovih načelnika: Hamdu Ejubovića, Edina Smajića, Senahida Memića i druge

Kualoarske priče da Hamdo Ejubović, načelnik Hadžića, pristupa stranci Narod i pravda, koju vodi Elmedin Konaković, malo koga su iznenadile. Skoro da je to postala javna tajna nakon stranačkog kongresa na kojem se ime načelnika iz Haždića nije našlo ni na jednoj listi. Ovakve kuloarske priče vrlo su aktuelne u kontekstu najave „šestorke“ koja čini kantonalnu Vladu u Sarajevu da imaju zajedničke kandidate na lokalnim izborima.

Takvi neformalni međustranački rezgovori su vođeni najčešće u restoranima i najčešće su ih inicirali ljudi bliski Konakoviću. Međutim, oni su sve rijeđi nakon što su funkcioneri SDP-a i Naše stranke uočili prepotentnost od strane predstavnika stranke Narod i pravda. Tako da se ne stječe dojam da Bh. blok ima više interesa i volje na tu temu razgovarati, jer većina potencijalnih kandidata stranke Narod i pravda za načelnike općina ne bi ideološki bila prihvatljiva ljevici.

Ipak, priča o prebjezima iz SDA u stranku Narod i pravda ima osnova i ona nije nova. Još od vremena frakcijskih sukoba u KO SDA koje su predvodili Abdulharis Šeta i Denis Zvizdić spominjalo se ime Hamde Ejubovića kao člana Šetine frakcije.

Pored Ejubovića špekulira se da Konakovićevi „skauti“ vrbuju i načelnika općine Vogošća Edina Smajića, te da su u stalnom kontaktu sa Senahidom Memićem, nečelnikom općine Ilidža. Pored sadašnjih SDA-ovih načelnika koji nisu sigurni da će ih SDA kandidirati na slijedećim izborima, Konaković računa na savez nezavisnih načelnika općina poput Amre Babić iz Visokog.

 

The Bosnia times