Konaković se sastao sa Eichhorst i Pistoriusom: EU i Njemačka su pouzdani partneri BiH

.
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se s izvršnom direktoricom za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinu Eichhorst i ministrom odbrane Njemačke Borisom Pistoriusom.

Eichhorst će danas dopredsjedavati desetim sastankom šest političkih direktora zemalja Zapadnog Balkana i EU, čiji će domaćin biti Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

"Bruxelles je posvećen pomoći BiH u ispunjavanju obaveza za početak pregovora o pristupanju EU u martu. Trenutni povoljan trenutak za početak pregovora mora se iskoristiti", saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH na platformi X.

Ovaj forum okuplja visoke dužnosnike ministarstava vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana i Evropske službe za vanjske poslove radi razgovora o aktuelnim pitanjima vanjske politike i načinima za njihovo zajedničko rješavanje.

Podsjetimo, Eichhorst je posjetila je Bosnu i Hercegovinu kako bi razgovarala s predsjedavajućim Željkom Komšićem te članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisom Bećirovićem i Željkom Cvijanović.

Jučerašnji sastanak je bio usmjeren ka dobivanju informacija o napretku zemlje u reformama, s obzirom na nadolazeći izvještaj Komisije koji će biti predstavljen Europskom vijeću do marta 2024. godine.

Konaković je rano jutros održao sastanak i sa ministrom odbrane Njemačke Borisom Pistoriusom, na kojem se zahvalio Njemačkoj na snažnoj podršci evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i regiona.

"Pozdravljamo obnovljeno učešće Njemačke u misiji EUFOR-ALTHEA kao važan znak snažne predanosti Njemačke Bosni i Hercegovini i regionu. Imamo dobru saradnju u oblasti odbrane", navedeno je na stranici Ministarstva vanjskih poslova na X platformi.

Njemačka je dokazan i pouzdan partner Bosne i Hercegovine i snažno podržava reformu sistema odbrane u Bosni i Hercegovini, dodaje se.

Podsjetimo, Pistorius je jučer, 6. februara, imao sastanak sa zvaničnicima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, te članovima Predsjedništva BiH.

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i svijetu i evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Njemačka je među ključnim evropskim partnerima BiH i snažno podržava članstvo Bosne i Hercegovine u EU, te ima interes za postizanje trajne stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana kroz osiguranje evropske perspektive za sve zemlje regiona, rečeno je na sastanku.

 

Foto:Screenshot/X.com