Konferencija povodom međunarodnog dana borbe protiv korupcije u Cazinu

Konferencija Cazin
Zajednički zaključak učesnika Konferencije održane povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije jeste da je neophodna svakodnevna i zajednička borba protiv korupcije i da je to moguće rješenje u poboljšanju rada institucija, ali i kvalitete života i društvenog sistema u cjelini.

 

Prvi put je Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježen 2004. godine nakon usvajanja Konvenciju protiv korupcije godinu ranije od strane Ujedinjenih nacija.

Tim povodom održana je Konferencija na kojoj su, između ostalog, učestvovali predstavnici UNDP-a, misije OSCE-a u BiH, Vlade USK, predstavnici Agencije za korupciju i koordinaciju borbe protiv korupcije, organizacije Transparency International i koordinator Integriteta grada Cazina.

Gradska uprava Cazina poručila je da će u narednoj godini postupati u skladu sa novim akcionim planom jačanja sistema za zaštitu integriteta, u čiju su izradu uključene sve gradske institucije, iako se pojedine još uvijek nisu susretale s prijavama uočenih koruptivnih djela., a sve u cilju smanjenja koruptivnih djela.

Učesnici Konferencije su dotakli i temu potrebe hitne izmjene zakona koji bi obezbijedio pravilnu zaštitu prijaviteljima korupcije.