Nakon što je simbolično potkovan: Konj Milan kažnjen zbog neadekvatnog prevoza i dokumentacije

Performans potkivanja konja kao personifikacija sumraka pravosuđa u ovoj zemlji, pokazao je kako nadležne institucije brzo reaguju. Organizatori prevoza konja biće kažnjeni zbog nedostatka dokumentacije i uslova u prevoznom sredstvu. Institucije tako paze da Milanu nakon potkivanja ni dlaka sa grive ne nedostaje .

Aktivisti udruženja „ReStart Srpska“ pred zgradom Ureda visokog predstavnika za BiH simbolično su potkovali konja kojeg su nazvali „Milan toMi Iustitia“.

Povod za ovaj događaj bila je „afera potkivanje“ predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, nakon čega nije uslijedila adekvatna reakcija kako domaćih, tako i međunarodnih institucija. Za pokretanje afere, podsjetimo, "odgovorni“ su novinari Žurnala.

Nekolicini građana i velikom broju medija obratili su se predsjednik udruženja Stefan Blagić, te Eldin Karić, direktor Antikorupcijske mreže – ACCOUNT. 

Mi smo ovdje danas jer je OHR, odnosno međunarodna zajednica, posljednja instanca odbrane pravne države i vladavine prava. Dosta nam je više da međunarodna zajednica izražava iznenađenost i zabrinutost. Mi smo došli ovdje da ih pozovemo na konkretne poteze. Gospodo, konkretni potezi ili odlazite iz zemlje! Ukoliko nećete zaštititi vladavinu prava i pravnu državu, uopće nam ovdje niste potrebni! Ovaj konj je personifikacija sumraka pravosuđa u ovoj zemlji, rekao je Blagić okupljenima.

Karić je pozvao na odgovornost: OHR i međunarodna zajednica nas tjeraju da mi naučimo dešifrovati ono što su nam oni kodirali. Oni su postavili ovaj VSTV, zaključali su pravdu u taj VSTV i onda nisu ostavili mehanizam da to otključamo. Ključ je kod njih, oni su ga progutali. Zbog toga smo se mi danas okupili ovdje, da tražimo od onih koji su sve ovo zamutili, da na neki način ovo i razmute.“

Mi smo zarobljeni mafijašima. Ja zadnjim trzajima pokušavam prenijeti snagu i moral na mlađe, moramo se boriti protiv nepravde", rekao je za Žurnal jedan od prisutnih, nekadašnji borac Armije RBiH Mujo Porobić.  

KAZNA ZBOG KONJA

Nakon što je konj simbolično potkovan, građani i mediji su se razišli, policajci su legitimirali Stefana Blagića. Međutim, tu nije bio kraj dešavanjima. 

Na Vracama su pripadnici MUP-a KS zaustavili kombi u kojem se konj prevozio nazad u Istočno Sarajevo. Pozvali su  veterinarsku inspekciju koja je trebala utvrditi stanje u kojem se konj nalazi i uvjete u kojima se vozio nazad.

Kako je magazinu Žurnal potvrdio Blagić, pripadnici MUP-a KS su ih zadržali oko jedan sat. Inspekcija je utvrdila da uvjeti u kojima se konj prevozio nisu adekvatni, te da ne posjeduje adekvatne „papire“. Kako navodi Blagić, zbog toga će biti izrečena novčana kazna.

Nakon inspekcijskog pregleda, vozač i konj su pušteni da voze u pravcu Istočnog Sarajeva.

ZAKAŠNJELA I BLAGA REAKCIJA OHR-A

Ova konferencija za medije i performans imali su cilj dodatno animirati Ured visokog predstavnika za BiH na čelu s Valentinom Inzkom koji i dalje blago reagira na kršenje mnogobrojnih zakona. „Šlag na tortu“ je upravo aktuelna afera „Potkivanje“.

Inzkova reakcija došla je tek nakon što je Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH odbacila disciplinsku tužbu i zahtjev za suspenziju Milana Tegeltije. 

Kao i obično, visoki predstavnik je bio „neugodno iznenađen ovom odlukom“, te je „pozvao nadležne vlasti da nastave sa revizijom Zakona kako bi se osiguralo da Vijeće u budućnosti može raditi kao nezavisna i stručna institucija“.

Tegeltiji, koji je prethodno saopćio da ide na godišnji odmor, je očito zasmetala ova reakcija, te je ubrzo uputio otvoreno pismo Upravnom odboru PIC-a optužujući Inzka da mu je ugrozio pravo na fer i nepristrasan postupak i fer i nepristrasno tumačenje zakona od strane nezavisnog i nepristrasnog organa“.

Nije se dugo čekalo na nove reakcije. Brojne ambasade, te OHR i OSCE jasno su poručili predsjedniku VSTV-a da „niko ne smije biti iznad zakona“, te da to „posebno važi za pripadnike pravosuđa, čiji je integritet preduslov za očuvanje vladavine prava“.

Kako to obično biva posljednjih godina, posebno je reagirala Ambasada Ruske Federacije u BiH. U svom saopćenju navode da su „neprijatno iznenađeni“ izjavom visokog predstavnika optužujući ga da „vrši pritisak na organe vlasti suverene BiH putem bahatog miješanja u njihov rad i nametanja vlastitog viđenja kako da se riješi pitanje“.

Podsjećamo, u novembru 2018. godine biznismen iz Velike Kladuše Nermin Alešević se sastao s predsjednikom VSTV-a Milanom Tegeltijom u jednom od banjalučkih ugostiteljskih objekata, kako bi Alešević upoznao Tegeltiju u vezi s njegovim predmetom, te kako bi predsjednik VSTV-a nakon toga „vidio s Dalidom“ da se ubrza predmet.

Nakon toga, Alešević je predao inspektoru SIPA-e Marku Pandži 2.000 maraka za „potkivanje“. Inače, Pandža je bio posrednik koji je ugovorio sastanak između Aleševića i Tegeltije.

Nakon što je magazin Žurnal objavio ovu priču, 29. maja održani su protesti ispred zgrade VSTV-a gdje je blizu hiljadu građana iz cijele Bosne i Hercegovine izrazilo nezadovoljstvo radom bh. pravosuđa, te tražilo ostavku, prije svih, predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.