Heftičnjak: Konjički Rolling Stone

heft181

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo ključni događaj u sedmici iza nas.

Kultni britanski bend, Rolling Stones, kao svoj zaštitni znak ima isplažen jezik. Stonesi su vjerovatno najveća grupa u historiji rocka i ta isplažena jezičina simbolizira pobunu protiv sistema i dakako gigantska usta frontmena Micka Jaggera. Protekle sedmice javnost je svjedočila još jednom Rolling Stoneu, onom iz Konjica – Nermin Nikšić je tokom božićnog prijema kojeg je organizirao Dragan Čović u Parlamentu BiH, ispod zastave paradržave Herceg-Bosne, tako isplazio jezik da bi mu i legendarni Jagger pozavidio.

Zašto je to narodu zasmetalo, očito je jasno. Ne toliko zbog činjenice da Nermin Nikšić može dobro rastegnuti vlastite čeljusti, nego zbog simbolike koju je tu ispod zastave tzv. Herceg-Bosne, koja je presuđena za Udruženi zločinački poduhvat, predstavljao vođa Osmorke. Samo koji sat ranije, tog istog Nišića su ismijali Dragan Čović i Milorad Dodik na potpisivanju sporazuma o smjernicama za formiranje vlasti na državnom nivou, jer je prvo kritikovao stare vlasti (koje valjda predstavljaju upravo ti Dodik i Čović), pa se poslije nespretno vadio, kao Mujo iz vica o kockanju.

Očito su Milorad Dodik i Dragan Čović u ovim pregovorima o uspostavi vlasti dobili sve i džaba se na televizijama vade Nermin Nikšić i Dino Konaković, jer njiva snishodljivost i ostrašćena mržnja prema SDA, a veličanje Čovića i Dodika kao da su to neki novi ljudi, pomalo je bizarna i zaslužuje samo jednu veliku – isplaženu jezičinu. Žalostan je taj Parlament kojeg će voditi čovjek sa američke crne liste – Marinko Čavara, a Asim Sarajlića su svojedobno sahranjivali zbog te iste liste. Žalosno je to Vijeće ministara u kojem je ministar vanjskih poslova čovjek koji ima sumnjivu diplomu nastavnika fizičkog vaspitanja – Dino Konaković. Žalosna je ta vlada u kojoj sjedi čovjek pravosnažno osuđen za davanje krivog iskaza – Zukan Helez. Ko može dići ruku za Vijeće ministara u kojem treba sjediti notorni Nenad Nešić, čovjek kojem vise brojne optužnice nad glavnom. Ako su to promjene, onda ne treba ni da ih bude.   

SDA je najodgovornija za stanje u kojem se nalazi bošnjački narod i onaj dio Bosne i Hercegovine koji živi za ovu zemlju. Oni su uspostavili mrežu nepotizma i stranačkog nesnosnog sistema koji zaslužuje prezir i kojeg treba odstraniti. To nije nikakva dilema, ali predstavljati Dodika i Čovića nekakvim novim reformistima je obična obmana i to onih ljudi koji su već više od deset godina na ovaj ili onaj način bili dio SDA-ovog (Konaković, Zvizdić, Čampara, Kasumović, Kukić, Efendić, Ogrešević) ili Lagumdžijinog sistema (koji nije ništa bolji od onog SDA-ovog). Onaj jezik Nermina Nikšića na simboličan način svima nama govori šta treba očekivati od nove vlasti – ništa.

I maloj djeci je jasno da je Ukrajina Bosni i Hercegovini donijela kandidatski status, a retorika da će Čović i Dodik biti neki novi, drugi ljudi, je obična ubleha ovih ublehaša iz Osmorke.