“Kontinuiran pritisak na granicu BiH”

Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić ocijenio je da je migrantska kriza trenutno jedan od najvećih bezbjednosnih izazova sa kojima se suočava BiH, u kojoj je registrovano više od 5.500 migranata, te istakao da se radi na sprečavanju njihovog daljeg ulaska.

Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić ocijenio je da je migrantska kriza trenutno jedan od najvećih bezbjednosnih izazova sa kojima se suočava BiH, u kojoj je registrovano više od 5.500 migranata, te istakao da se radi na sprečavanju njihovog daljeg ulaska.

Krešić je naveo da je pritisak na granicu BiH kontinuiran i da državljani više od 30 zemalja žele ilegalan ulazak u BiH i odlazak ka EU, koja je njihov cilj.

“Priliv migranata je kontinuiran, odgovor na to je teži i složeniji kako vrijeme odmiče. Jedino rješenje mora biti odgovor sistema i dosljedno sprovođenje nadležnih zakona”, rekao je Krešić novinarima u Banjaluci nakon otvaranja Ljetne škole “Mladi i bezbjednost”.

Krešić je istakao da je BiH u mnogim stvarima zakasnila kada je riječ o ovom problemu, ali da ne treba tražiti krivca, već zajedno sa susjednim zemljama i međunarodnim partnerima dati odgovor, iako je podrška međunarodne zajednice u ovoj situaciji spora.

On je naveo da ga zabrinjava akumulacija broja migranata u BiH, te se plaši mogućih različitih scenarija.

“Ali, ne bih spekulisao. Nisam optimističan da ćemo brzo smanjiti broj ulazaka migranata u BiH, s obzirom da je ruta od Turske i Grčke, preko Albanije i Crne Gore, s druge strane Makedonije i Srbije u BiH uspostavljena i teško je zatvoriti bez dobre i odlučne opredijeljenosti svih država”, naglasio je Krešić.

Komentrišući određena upozorenja iz Austrije da nastaje nova ruta za migrante “džamijska ruta”, duž koje džamije nude podršku migrantima, on je rekao da je činjenica da postoje različita viđenja ovog problema i da treba poslušati svačije razmišljanje i sa susjednim zemljama dati odgovor.

Krešić je naglasio da je značajan dio tih problema proizveden daleko od BiH, koja danas plaća cijenu sukoba proizvedenih u Africi i “Arapskog proljeća”.

On je dodao da BiH nije oslobođena ni ostalih bezbjednosnih izazova, poput nasilnog ekstremizma, terorizma, radikalizma, organizovanog kriminala, korupcije, različitih socijalnih problema, loše privredne moći.

Načelnik Uprave za policijsku obuku u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske Mile Šikman rekao je da će polaznicima Ljetne škole biti prezentovana organizacija i nadležnost MUP-a.

On je dodao da će biti održano i predavanje o društvenim mrežama, s obzirom da ove nove oblike komunikacije mladi mnogo koriste, da znaju kako da reaguju na opasnosti i kako da se zaštite.

Zamjenik šefa Misije OEBS-a u BiH Aleksandar Čupligin rekao je da će učesnici ovog programa naučiti nešto više o dijelovima koji čine bezbjednosnu politiku – spoljna i odbrambena politika, obavještajne poslove, unutrašnju bezbjednost, obrazovanje i rodna razmatranja.

“Mladi ljudi su znatiželjni i traže odgovore na krupna pitanja. Oni nude kreativnost, energiju i svježe razmišljanje o značajnim pitanjima, kao što su pojedinačna i kolektivna viđenja bezbjednosti, trenutni bezbjednosni izazovi i prijetnje, uključujući terorizam, nasilni ekstremizam, korupciju”, rekao je Čupligin.

Ljetnu školu “Mladi i bezbjednost”, koja će se od danas do 8. juna održavati u Banjaluci, Sarajevu i Konjicu, organizuje Misija OEBS-a u BiH, u saradnji sa Interresornom radnom grupom Savjeta ministara za praćenje sprovođenja dokumenta “Bezbjednosna politika BiH”, a učesnici su studenti različitih fakulteta iz BiH.