Kontroverzna odluka: Titova ulica u Srebrenici postaje “Ulica Republike Srpske”

r
Danas je na sjednici Skupštine Srebrenice usvojen prijedlog o promjeni naziva nekoliko ulica, trgova i parkova u gradu.

Ova odluka izazvala je rasprave i podijelila mišljenja, ali je konačno prošla sa 14 glasova “za”, dok je Klub Bošnjaka napustio sjednicu.

Nove ulice će nositi imena “Gorana Zekića” umjesto “Milivoja Mičića”, “Meše Selimovića” umjesto “Vase Jovanovića”, i “Republika Srpska” umjesto “Maršala Tita”. Također, umjesto “Reufa Selmanagića Crnog”, naziv je predložen kao “Dubrovačka ulica”.

Promjene nisu zahvatile samo ulice. “Trg Mihajla Bjelakovića” će postati “Trg Republike Srpske”, dok će “Trg bratstva i jedinstva” dobiti ime “Trg mladosti”. Čak je i “Gradski park Srebrenica” preimenovan u “Park majora Koste Todorovića”.

Osim toga, imenovane su i ulice koje do sada nisu imale naziv, poput “Muse Ćazima Ćatića”, “Stari Grad”, “Crkvište”, “Doktora Sabita Begića”, “Slobodana Ilića”, “Doktora Desimira Mitrovića”, “Jereja Bobana Lazarevića”, “16. januar”, “Gavrila Principa”, “Eniza Hasanovića”, “Mehmed-paše Sokolovića” i “Jezdimira Dangića”.

Ove odluke nisu prošla neprimijećeno. Probosanske stranke, udruženja iz Srebrenice i potpredsjednik Republike Srpske, Ćamil Duraković, izrazili su svoje nezadovoljstvo ovim promjenama.

 

Oni su poslali pismo ambasadorima u BiH izražavajući zabrinutost zbog mogućih posljedica ove odluke:

“Prepuštanje na milost i nemilost sljedbenicima Radovana Karadžića i Ratka Mladića je poruka preživjelim žrtvama genocida da zauvijek napuste Srebrenicu. Ostaće u historiji zapisano da su žrtve genocida prepuštene same sebi da se bore sa nepravednim sistemom i diskriminatorskim odlukama srpskih sljedbenika i presuđenih ratnih zločinaca. Zato Vas jos jednom pozivamo da spriječite usvajanje odluke o izmjeni naziva ulica, trgova i naselja u Srebrenici”, poručuju potpisnici pisma.

Posebno kontroverzna bila je promjena naziva ulice “Reufa Selmanagića Crnog”, koja je bila predmet kontroverznog videa iz 1995. godine u kojem je Ratko Mladić zahtijevao uklanjanje te table.