Korona jenjava i u Brčkom: Mjere postale prošlost, zdravstvo otvara vrata za sve pacijente

.
Koronavirus jenjava i na području Brčko distrikta, shodno čemu su sve mjere ukinute, a zdravstveni sistem počinje "disati punim plućima".

Nakon dvogodišnjeg pritiska usljed pandemije koronavirusa područje Brčko distrikta konačno ima stabilnu epidemiološki situaciju.

Dnevni broj novozaraženih u proteklim danima iznosio je maksimalno njih četiri. Shodno tome se, brojne aktivnosti, posebno u segmentu zdravstva, vraćaju u redovne predpandemijeske procese.

"Covid odjeljenje u brčanskoj bolnici ove sedmice će biti zatvoreno, a u narednom periodu planiramo i trijažne ambulante staviti u minimalni režim rada. Također, ove sedmice će pružanje svih zdravstvenih usluga kroz Zdravstveni centar biti vraćeno u normalan režim rada", kazao je za Klix.ba šef Odjeljenja za zadravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta Sead Šadić.

Nadležnima će u narednim danima biti priroritet riješavanje svih listi čekanja, ukoliko ih je bilo, ali i skraćenje, odnosno pojednostavljenje procedura za pružanje dijagnostičke i svih drugih usluga u zdravstvenim ustanovama.

"Ubrzanjem svih procesa mi želimo smanjiti i zadržavanja pacijenata u prostorima domova zdravlja, zdavstvenog centra i ambulanti", dodao je Šadić.

U vrijeme objave članka u Brčkom je bio aktivan 41 slučaj infekcije koronavirusom, a na bolničkom liječenju se nalazila jedna osoba starije životne dobi sa lakšim oblikom oboljenja Covid-19.

"Kada je riječ o procedurama za osobe pozitivne na koronavirus, one su znatno pojednostavljene te takvi pacijenti u izolaciju idu do deset dana, dok kontakti koji su vakcinisani ne idu u samoizolaciju", pojasnio je Šadić.

Na području distrikta trenutno ne postoji nijedna higijensko-epidemiološka mjera, izuzev apela stanovništvu da se vakciniše.

"Trenutno imamo sasvim dovoljan broj doza vakcina. Posljednjih dana prisutna je izuzetno slaba zaintersiranost građana na prvu dozu vakcine, ali bez obzira na to, naš sistem rada je organizovan na takav način da je centar za vakcinaciju i dalje na raspolaganju svim građanima", naglasio je Šadić.

Od početka pandemije do danas u Brčkom je koronavirusom bilo zaraženo 14.288 osoba, oporavilo se njih 13.712, dok je nažalost preminulo 535 građana.

Govoreći o vakcinaciji, do danas je prvu dozu vakcine primilo 19.147 građana, revakcinisano je 18.523, dok se za treću, odnosno booster dozu odlučilo njih 4.605.