Košarac: Zakon o gasu na nivou BiH neće biti usvojen

.
Neću podržati takav prijedlog, jer predstavlja grubi napad na ustavne nadležnosti RS, istakao je Košarac

 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Staša Košarac izjavio je da je preporuka člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića o izradi i usvajanju zakona o gasu BiH apsolutno neprihvatljiva i predstavlja grubi napad na ustavne nagležnosti RS.

- Neću podržati takav prijedlog, jer predstavlja grubi napad na ustavne nadležnosti RS. Zakon o gasu na nivou BiH neće biti usvojen jer je to pitanje u primarnoj ustavnoj nadležnosti entiteta - poručio je Košarac u izjavi za Srnu.

Podrška Energetske zajednice

On je podsjetio da je RS u legislativnom smislu ispunila sve preporuke Energetske zajednice, za razliku od FBiH koja do danas nije usvojila potrebne zakone.

- RS je donijela zakon o gasu, električnoj energiji i obnovljivim izvorima energije i sva ova zakonska rješenja imaju podršku Energetske zajednice. Ova činjenica isticana je u svakom razgovoru koji sam vodio sa predstavnicima Energetske zajednice. Problem je u FBiH - naglasio je Košarac.

On je podsjetio da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara intenzivno radi na usaglašavanju i koordinaciji sa resornim ministarstvima iz RS i FBiH na izradi teksta zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa.

- Nijedno rješenje neće biti upućeno u proceduru bez saglasnosti institucija RS. Aktivno sarađujemo na tom pitanju, uvažavajući ustavne nadležnosti. Vjerujem da ćemo u konačnici doći do rješenja kojim ćemo ispoštovati evropske direktive - naveo je Košarac.

"Novi pokušaj oduzimanja nadležnosti RS"

Prema njegovim riječima, članu Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću treba da bude jasno da neće proći novi pokušaji oduzimanja nadležnosti RS kroz usvajanje zakona o gasu na nivou BiH, kojim se predviđa formiranje regulatora za gas na nivou BiH i ukidanje entitetskih regulatora.

- To je klasični populistički prijedlog za koji se unaprijed zna da neće dobiti podršku institucija RS i njenih predstavnika na zajedničkom nivou. Moj stav je da neozbiljno predlagati takva rješenja, jer su to metode uzaludnih pokušaja - poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, Bećiroviću bi bilo bolje da energiju usmjeri na potpisivanje međunarodnog sporazuma sa Srbijom o izgradnji gasne istočne interkonekcije, jer je riječ o konkretnom projektu koji će doprinijeti dugoročnom i pouzdanom snabdijevanju gasom, ali i bržem ekonomskom razvoju, poboljšanju standarda i kvaliteta života, kao i zaštiti životne sredine.

- Cijeneći značaj diverzifikacije i obezbjeđivanja više izvora snabdijevanja gasom, svi nivoi vlasti u BiH treba prioritetno da podrže izgradnju istočne interkonekcije, koja će imati ključnu ulogu za dugoročnu energetsku stabilnost i značiti povećanje sigurnosti snabdijevanja potrošača prirodnim gasom - istakao je Košarac.

Odgovorna politika

On je naglasio da institucije RS vode odgovornu politiku kada je u pitanju energetski sektor, što je vidljivo, između ostalog, kroz planiranje i podršku strateškim projektima, ali i kroz spremnost na saradnju sa zemljama regije u oblasti energetike.

- Stoga posebno podržavam prijedlog o formiranju zajedničke energetske zajednice RS, Srbije i Mađarske, koju su inicirali predsjednik RS Milorad Dodik i premijer Mađarske Viktor Orban - rekao je Košarac.

On je naveo da je riječ o ozbiljnom, dugoročnom i strateški važnom projektu, posebno u vremenu globalne krize, koji podrazumijeva zajedniču proizvodnju električne energije i razmenjivanje viškova.