Košarkaški Zmajevi saznali rivale u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2023. godine

.
Izuzetno težak žrijeb!

 

Bosna i Hercegovina je današnjim žrijebom u švicarskom Miesu saznala rivale u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2023. godine koje se održava u Japanu, Filipinima i Indoneziji. 

Izabranici Vedrana Bosnića će u kvalifikacijama odmjeriti snage sa selekcijama Litvanije, Češke Republike kao i Bugarske, a sve grupe pogledajte ispod teksta.

Grupa A: Srbija, Latvija, Belgija, Slovačka. 
Grupa B: Grčka, Turska, Velika Britanija, Bjelorusija. 
Grupa C: Slovenija, Hrvatska, Finska, Švedska. 
Grupa D: Njemačka, Poljska, Izrael, Estonija. 
Grupa E: Francuska, Crna Gora, Mađarska, Portugal. 
Grupa F: Litvanija, Češka Republika, Bosna i Hercegovina, Bugarska. 
Grupa G: Španija, Ukrajina, Gruzija, Sjeverna Makedonija. 
Grupa H: Italija, Rusija, Nizozemska, Island. 

Žrijebom je sastavljeno osam grupa sa po četiri reprezentacije iz kojih će prve tri nastaviti takmičenje u drugom krugu, prenoseći sve rezultate iz prvog dijela. U drugom dijelu kvalifikacija spajanjem po tri reprezentacije bit će stvorene nove četiri grupe od po šest ekipa, iz kojih će po tri najbolje izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo.

U prvom kvalifikacionom ciklusu svaka reprezentacija će odigrati dvije utakmice od 22. do 30. novembra ove godine. Od 21. februara do 1. marta 2022. bit će odigrane još dvije utakmice, a prvi krug kvalifikacija će završiti u terminu od 27. juna do 5. jula sljedeće godine.

Drugi dio kvalifikacija će početi s dvije utakmice od 22. do 30. augusta 2022, nastaviti se s drugim ciklusom od 7. do 15. novembra, a završiti 2023. s posljednje dvije utakmice u terminu od 20. do 28. februara.