Kosor: Političari koji ne priznaju presude sudova ne mogu predstavljati državu

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je na društvenim mrežama odala počast osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku. Ona je objavila “story” s fotografijom Praljka, na kojoj se nalaze i hrvatska zastava i bijeli križ, prenijeli su hrvatski mediji. Nakon ove objae uslijedile su mnogobrojne reakcije iz Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske.

"Političari koji ne priznaju i ne poštuju presude sudova, uključujući i Međunarodni kazneni sud u Haagu, ne mogu predstavljati državu", napisala je u komentaru bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor.

Političari koji ne priznaju i ne poštuju presude sudova, uključujući 

Tokom dana reagovali su iz nekoliko bh. stranaka. Iz SDA navode da "predsjednica RH mora da zna da nikada neće ostvariti ono što čak ni Praljak i njegovi mentori nisu uspjeli ostvariti silom oružja".

Poručuju, između ostalog, i da joj "je jedini cilj pribiranje jeftinih političkih poena bez obzira na štetu koju njene riječi i postupci uvijek nanovo nanose povjerenju među građanima dviju zemalja"

Reagujući na obajvu, predsjednik Građanskog saveza Nihad Čolpa napisao je da "je veličanje i posthumno odavanje počasti osuđenom ratnom zločincu Slobadanu Praljku od strane predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović teška uvreda za sve nas u Bosni i Hercegovini". 

Kako navodi, sve dok Republikom Hrvatskom vladaju oni koji se s ponosom identifikuju sa UZP, mi ne možemo graditi dobrokomšijiske odnose i Republiku Hrvatsku smatrati prijateljskom zemljom.

Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, poručio je da "oni koji pod 'europske vrijednosti' trpaju veličanje zločinaca ustvari su samo nastavak one politike koja je dijelila i razarala Bosnu i Hercegovinu", te naveo da je "Herceg-Bosna je pred Međunarodnim sudom u Haagu presuđena kao udruženi zločinački poduhvat".

"Ovo veličanje zločinaca nije samo sramota susjedne Hrvatske nego i cijele EU", izjavio je Šepić.