Kosovo odložilo primjenu mjera zbog kojih je došlo do usijanja tenzija sa Srbijom

albin kurti

Vlada Kosova je donijela odluku o odlaganju primjene mjera na mjesec dana. Mjere će biti odložene do 1. septembra, ukoliko danas (ponedjeljak) budu uklonjene barikade postavljene na prijelazima.

Foto: Raport

Kako se navodi, vlada Albina Kurtija učinila je to na zahtjev Vlade Sjedinjenih Američkih Država. U Kosovu je od danas trebalo početi uklanjanje srbijanskih tablica sa automobila i nevaženje srbijanskih identifikacionih dokumenata. Očekivano, ovakav potez kosovskih vlasti naišao je na snažne reakcije Beograda.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kasno sinoć, poslije sastanka u Generalštabu, da se nada da će doći do deeskalacije situacije i da će uskoro biti pronađeno odgovarajuće rješenje.

"Predstoji nam najteža politička borba u narednim nedjeljama i mjesecima i zahvaljujem svima na uzdržanosti, prije svega Srbima na Kosovu i Metohiji koji čuvaju naše ime i prezime", rekao je Vučić.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozdravio je odluku o odlaganju primjene najavljenih mjera.

"Pozdravljamo odluku Kosova da prihvati predlog Josepa Borella za odlaganje za mjesec dana. EU očekuje da se sve blokade na putevima odmah uklone. Borell poziva Kosovo i Srbiju da se uključe u dijalog o napretku. Zahvalan Ambasadi SAD-a u Prištini na snažnoj podršci", naveo je u poruci na Twitteru Miroslav Lajčak.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borell također je pozdravio odluku Prištine o pomeranju mjera za 1. septembar.

"Očekujte da će sve blokade na putu odmah biti uklonjene. Otvorena pitanja treba rješavati kroz dijalog uz posredovanje EU i fokusirati se na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, što je od suštinskog značaja za njihovu integraciju u EU", poručio je Borell.

KFOT je sinoć saopćio da je sigurnosna situacija na severu Kosova napeta, pomno je prate i spremni su, kažu, da interveniše ako stabilnost bude ugrožena.

Prije odluke kosovske vlade o pomjeranju početka primjene mjera sastali su se američki ambasador Jeff Hovenier, kosovski premijer Albin Kurti i predsjednica Vjosa Osmani.

"Jedan od razloga što sam ovdje i što sam se sastao sa predsjednicom Osmani i premijerom Kurtijem je da im kažem da treba da odlože za 30 dana sprovođenje odluke o reciprocitetu, jer postoje neslaganja i dezinformacije u vezi sa ovom odlukom", rekao je Hovenijer, prenela je RTK.

U nedjelju u poslijepodnevnim satima na društvenim mrežama se pojavilo mnogo dezinformacija o situaciji na Kosovu, a između ostalog Twitter je "gorio" od lažnih poruka o navodnim pucnjavama, ranjenim osobama, a kružile su i fotografije koje su nastale mnogo prije jučerašnjeg dana što je izazvalo dodatnu nervozu s obje strane.

Radio-televizija Srbije jutros javlja da je noć na Kosovu protekla mirno i da su smanjene tenzije, a da je u funkciji samo granični prijelaz Merdare.