Kosovski Srbi postavili barikade na Zubinom Potoku

Predsjednik općine Zubin Potok Stevan Vulović rekao je Srni da su građani srpske nacionalnosti danas popodne postavili barikadu na izlaznom putu iz centra ove općine prema jezeru Gazivode kako bi, kako se navodi, osujetili svaki pokušaj pripadnika Kosovske policijske službe da prođu magistralnim putem i "zaposjednu branu Gazivode".

On kaže da su mještani Zubinog Potoka postavili barikadu na priključenju na magistralni put i da je neće ukloniti sve dok se bezbjednost ne vrati na prvobitni nivo i dok se ne dobiju garancije da jedinica ROSU (kosovski specijalci) neće upadati na područje općine Zubin Potok.

"To je oduka iz nužde i nije usmerena protiv bilo koga, osim protiv onih koji silom, mimo volje naroda, nastoje 'pokoriti' Zubin Potok", kaže Vulović.

On je rekao da je razočaran ulogom KFOR-a, pošto, kako ističe, pripadnici britanskog kontingenta samo nadgledaju situaciju i ne preduzimaju bilo kakve mjere.

"Jeste da su rasporedili jednu patrolu u blizini brane na Gazivodama i da su tu sa nama na barikadi, ali od njih mi ne očekujemo bilo kakvu reakciju", dodaje Vulović.

On kaže da je u toku dana u više navrata upozoravao pripadnike KFOR-a na destabilizaciju situacije u Zubinom Potoku koju je, kako tvrdi, isporovocirao Hashim Tachi nenajavljenom posjetom jezeru i brani Gazivode, Centru za ekologiju u Zubinom Potoku i policiji na graničnom prelazu Brnjak.