Kovač: Apel građanima tokom poplava

Glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač gostovala je na televiziji N1 te nam je saopćila stanje u Bosni i Hercegovini, dan nakon izljevanja rijeka i poplava koje su zahvatile nekoliko gradova.

"Danas je malo bolja situacija zbog prestanka padavina. U Busovači je prestalo plavljenje rijeke i u toku noći uspostavljeno je i nekoliko putnih komunikacija. Dosta toga se uradilo, a danas će se raditi na uklanjanju vode i mulja oko kuća, te se nadamo da ćemo sanirati dosta toga", kazala nam je Kovač.

O tome da li su svi mještani Busovače zbrinuti je rekla kako je sinoć bio jedan hitan slučaj, gdje su stariju osobu morali prebaciti u bolnicu u Novu Bilu te da je bilo dosta mještana koji nisu željeli da izađu iz kuća pa su morali izvlačili dosta vode, ali da na svu sreću, nije bilo potrebe za više evakuacija.

"Bilo je evakuacija oko Zenice, a sad nemamo takvih zahtjeva. Također, zahtjeva za evakuaciju nije bilo ni u Tarčinu i Pazariću. Na tom području se napravio jedan bedem kako bi se zaštitilo od poplava", istakla je.

Na pitanje kako na neki način prevenirati poplave je odgovorila: "Mi stalno govorimo i o prevenciji i o klimatskim promjenama koje su učestalije, o naglom porastu temperatura, o bujičnim vodama, a osim toga, moramo sve ovo sistematski posmatrati. Svi zajedno moramo rješavati probleme, ne može samo civilna zaštita - od resornih ministarstava, ali učestovati mora i stanovništvo. Znamo koliko nas košta to smeće koje bacamo. Moramo postati svjesniji i proširiti korita. Ne smijemo bacati smeće jer planeta pamti i vrati. Također, svemu tome doprinosi i bespravna sjeća šume, nelegalna gradnja koja je tik uz rijeke. Zajednički moramo pristupiti kako ne bismo imali ovakvih problema u budućnosti".

U emisiiji Novi dan, glasnogovornica FUCZ-a je naglasila i kako je problem pravdanja izlazaka ekipa zbog neusvojenog budžeta.

"Ni općine koje su proglasile stanje prirodne nesreće ne mogu dobiti sredstva, mogu tražiti, ali ih mi ne možemo dati, jer budžet nije usvojen. Juče je premijer vlade posjetio Busovaču i razgovarao sa našim direktorom. No, treba istaći da ćemo kasnije brinuti za finansije, ne možemo ljude pustiti da se bore sami", istakla je.

Pitali smo je i da li je problem ukoliko mještani ne žele napustiti svoje kuće ukoliko dođe do poplava.

"Da, to bude problem, a ovaj puta nije bilo kritičnih situacija. Takve situacije su se desile tokom 2014. godine, posebno u Maglaju. Imali smo situaciju kad čitava kuća može biti poplavljena, i u Željeznom Polju takođe. Kad je alarmantna situacija, mještani moraju napustiti kuću, ukoliko tone urade, poduzimaju se mjere sa ministarstvom unutrašnjih poslova. Mi smo sinoć imali određene intervencije, na primjer, uspostavili smo telefonske mreže, uspostavljena je električna energija u nekim domaćinstvima", navela je Kovač za N1.

Izjavila je i kako se u Federalnoj upravi civilne zaštite nadaju da će se danas u toku Busovača - Kiseljak dosta toga riješiti, ispumpati voda i mulj, ali da će se više znati nakon što na teren izađu općinske komisije.

Uputila je i apel građanima da u ovakvim situacijama ne rade ništa sami, da se jave ili Civilnoj zaštiti ili policiji, jer su oni tu, kako je navela, za građane da pomognu.