Kovačević: Kazna Ujedinjenoj Srpskoj je preradikalna, to je napad na stranke u RS

snsd
Ukoliko CIK nije u stanju da glasanje posredstvom pošte vrati u zakonske okvire, taj proces je potrebno poništiti, rekao Kovačević

 

Ukoliko Centralna izborna komisija (CIK) BiH nije u stanju da glasanje posredstvom pošte vrati u zakonske okvire, taj proces je potrebno poništiti u cijeloj BiH, istakao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Govoreći o registraciji građana za glasanje putem pošte, Kovačević je naveo da je nelegitimno izabran CIK postao i nezakonit, jer postupa na nezakonit način.

- Očigledno da su direktni politički poslušnici SDS-a i PDP-a instalirani u CIK kako bi oko cjelokupnog izbornog procesa napravili apsolutni haos. Vidimo da je sve vezano za izborni proces prepuno manipulacija i da se sve radi sa ciljem da bi se što je moguće duže odgodio izborni proces i apsolutni izborni debakl SDS-a i PDP-a - smatra Kovačević.

On je dodao da se nikada nije dogodilo da u CIK-u sjedi čovjek koji je bio kandidat PDP-a za odbornika u Banjoj Luci i čovjek koji je na sjednici CIK-a rekao da ne može da glasa "dok ne dobije partijski stvar".

- Imamo i člana CIK-a koji je došao iz kabineta aktuelnog predsjednika SDS-a. Sada vidimo da sve što rade - rade s ciljem manipulacije izbornog procesa i da se svima zgadi sve što ima veze sa izborima u RS i BiH - rekao je Kovačević na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Kad je u pitanju glasanje poštom, Kovačević je rekao da postoje evidentni problemi širom RS.

- Mi imamo u Zvorniku oko 4.000 registrovanih glasača za glasanje poštom, među kojima je veliki broj članova SNSD-a, ljudi koje smo u ime stranke kadidovali da budu članovi biračkih odbora. Sada im dolaze poruke iz CIK-a da ne mogu da budu članovi biračkih odbora jer ih je neko, bez njihovog znanja, zloupotrebom podataka, prijavio za glasanje poštom - naveo je Kovačević, dodajući da takvih slučajeva ima u Brčkom, Bijeljini, Tesliću, ali i u Banjoj Luci.

Kovačević je rekao da SNSD zabranu CIK-a izrečenu Ujedinjenoj Srpskoj doživljava kao udar i planirani napad na političke stranke u Republici Srpskoj.

- Ne govoreći o kvalitetu spota, jer lično mislim da je neukusan, smatramo da je kazna preradikalna i da za nju ne postoji osnov u Izbornom zakonu - rekao je Kovačević.

On je najavio sastanak koalicionih stranaka u Republici Srpskoj na kojem će biti zauzet stav o ovom pitanju.

- Riječ je o nedopustivom političkom, a ne pravnom napadu na jednu stranku u Republici Srpkoj. Jedan od glavnih razloga za ovakav napad je što se radi o stranci koja je dio vladajuće većine u RS - rekao je Kovačević.

Upitan da li će kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke Igor Radojičić prihvatiti poziv protivkandidata iz opozicije Draška Stanivukovića za učešće u TV duelu, Kovačević je rekao da je upitno o čemu Stanivuković uopće može da govori, za razliku od aktuelnog gradonačelnika Radojičića koji može govoriti o brojnim projektima realizovanim u Banjoj Luci.